NODELAND: Songdalen frivilligsentral er en lokal møteplass bygget på frivillighetens premisser og lokale ønsker. Under pandemien har alle aktiviteter og samlingspunkt blitt satt på vent. Nå håper daglig leder at aktivitetene så smått kan starte opp igjen. Blir du med på laget?
Av Klara Turid Fidje
-Vi må skynde oss litt langsomt, og se hva vi kan bygge opp igjen. Det har vært en spesiell situasjon, en utfordring for hele landet, sier daglig leder av Songdalen frivilligsentral, Aud Urdal.
Mennesker har behov for å møtes, være sosiale. Dessverre er ensomhet noe som ser ut til å ramme stadig flere.
– Det er viktig at vi som fellesskap tar dette på alvor. Vi kan alle gjøre en forskjell. Vi skal gjøre en forskjell, sier Urdal. Og fremholder:
– Nå som vi har blitt en storkommune, ser vi vår innsats i frivilligsentralen som viktig. Frivilligsentralen på Nodeland vil bidra til å arbeide for å ivareta det lokale engasjementet og de flotte frivillige. Vi vil skape møteplasser, møte enkeltmennesker, ivareta hverandre, og se hverandre.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Frivilligsentralen – En brobygger
Undersøkelser har vist at frivilligsentralene spiller en stor rolle overfor frivillige som ikke ønsker å være en del av en stor organisasjon.
– Songdalen Frivilligsentral ser viktigheten av lokalt handlingsrom og fleksibilitet, og ønsker å være en brobygger mellom kommune, frivillighet og lokalsamfunnet, påpeker Urdal. Hun vektlegger det tette samarbeidet med helse- og omsorgstjenestene, der gode systemer for opplæring, kvalitetssikring og veiledning av frivillige har vært fremtredende.
– Med barneskolene har sentralen hatt et godt samarbeid med lyttevenner for tredje trinn i mange år. Sentralen har også hatt samarbeid med elever i valgfaget «Innsats for andre» på ungdomsskolen. I tillegg har vi hatt et godt samarbeid med tidligere Birkelid læringssenter, biblioteket og flyktningkontoret når det gjelder språktrening og integrering, opplyser Urdal.
Hva nå?
For å ivareta det lokale engasjementet, og skape gode møteplasser i lokalmiljøet, er det viktig at folk engasjerer seg. Mange har lyst til å gjøre en innsats, men vet kanskje ikke helt hva de kan bidra med. Dette er noe Urdal ønsker å utfordre folk på:
– Små tiltak kan gjøre en stor forskjell. All innsats er gull verd! understreker hun.
– Tur- og trimgrupper, kulturkafe, telefonvenn, besøksvenn, aktivitetsvenn eller «Spis med meg». Bare fantasien setter grenser for hva som kan gjøres for å ivareta det lokale engasjementet og skape gode møteplasser for folk i bygda vår, fremholder hun.
– Frivillighet lever av lyst og dør av tvang, påpeker Urdal. Som retter følgende spørsmål til leserne av Fritidsnytt:
– Har du noen nye ideer som vi kan få til sammen?
Ta kontakt
Avslutningsvis oppfordrer daglig leder av Songdalen Frivilligsentral folk, som har behov for en møteplass, om å ta kontakt. Det samme gjelder hvis du ønsker å komme i kontakt med lag og foreninger som driver med noe av det du brenner for, her kan frivilligsentralen være behjelpelig med å formidle kontakt.
FAKTA:
* Songdalen Frivilligsentral er en selvstendig organisasjon med eget styre og egne vedtekter.
* Styret i sentralen består av representanter fra tre foreninger, en representant fra frivilliggruppa og en representant fra kommunen.
* Songdalen Frivilligsentral er en lokal møteplass som bygger på frivillighetens premisser og lokale ønsker.
* Songdalen Frivilligsentral initierer, mobiliserer og samordner lokal frivillig innsats i samarbeid mellom frivillige ildsjeler, lag og foreninger, og det offentlige.
* Sentralen er åpen for alle, og jobber for å inkludere alle som har lyst til å delta i ulike former for frivillig innsats.
Telefon 948 80 903
Webside songdalen.frivilligsentral.no
SONGDALEN FRIVILLIGSENTRAL: Daglig leder Aud Urdal oppfordrer folk i bygda til å komme med ideer til hva vi sammen kan gjøre for å få en bedre hverdag nå som samfunnet smått om senn åpnes opp igjen.