Home-Start Familiekontakten er et familiestøttetilbud basert på frivillige familiekontakter, som besøker en småbarnsfamilie som av ulike grunner opplever en ekstra krevende hverdag. Familiekontakten besøker familien et par timer ei gang i uka i en periode, og støtter og avlaster foreldrene til beste for barna. Her forteller en av våre flotte familiekontakter, Edel Solaas Gundersen, om sitt engasjement i Home-Start.
Av Hilde Lam
– Det er mange tilbud til mennesker som ønsker å engasjere seg som frivillig. Hvorfor ble det akkurat Home-Start på deg?
– Det var min sønn som sommeren for 12 år siden sa at jeg måtte se i Kristiansandsavisen, for der sto det noe han trodde ville passe for meg. Det var omtale av oppstarten av Home-Start-avdelingen i Kristiansand. Jeg kontaktet koordinator med en gang jeg kom tilbake fra ferien, og dagen etter begynte jeg på kurs. Jeg var så klar!
– De som ønsker å bli frivillig i Home-Start må gjennomgå et forberedelseskurs hvor vi blant annet reflekterer over vår rolle som frivillig inn i en småbarnsfamilie. Hva tenker du om et slikt kurs?
– Vi var en fin gjeng med ulike mennesker i ulike aldre, som jeg ellers ikke ville møtt. Jeg gledet meg til hver gang. Det ble tatt opp nyttige temaer for vår rolle som familiekontakt. Felles for oss kursdeltakere var at vi ville gjøre noe for andre, og ha samme retningslinjer selv om vi er ulike og gjør ting forskjellig. Jeg tenker det er viktig å være tro mot konseptet, da blir det gjenkjennelig.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Jeg ble med i Home-Start da jeg var 54 år. Da deltok jeg på det aller første kurset i Kristiansand. Sønnen min sa blant annet at «Nå som vi ikke bor hjemme mer, må du bruke tida på noen andre.» Nå jobber jeg ikke lenger. Jeg har barn og barnebarn, og er mye på hytta, men onsdag er min «Home-Start dag». Disse besøkene er en berikelse!
– Home-Start passer meg perfekt. En del av konseptet er jo å støtte familien over ei kneik, og derfor er oppdragene av begrenset varighet. Jeg er ikke profesjonell, jeg skal ikke inn og lære dem noe eller forandre noe, bare være en støtte og avlastning i hverdagen. Jeg sier til familien at det er dere som bestemmer hva jeg skal gjøre eller hjelpe til med. Blir jeg bedt om tips eller råd, kan jeg dele av egen erfaring som forelder.
– Jeg synes foreldrene er tøffe som slipper oss inn. Vi er jo i utgangspunktet helt fremmede for hverandre. De fleste familiene jeg har besøkt har lite nettverk, det er kanskje ingen som ringer på døra deres. Jeg er opptatt av at barn skal få en god start og ha det bra, og det er flott å komme inn i livene deres og bidra litt i en periode som oppleves som ekstra krevende. Etter 12 år som familiekontakt og ca 18 familier jeg har besøkt, er det jo noen familier jeg aldri glemmer. Tvillingmor med far i reisejobb. Ei alenemor som sa at vennene hennes var psykologen og meg. Og ei gang hadde jeg dobbelt opp en periode. Jeg hadde begynt i ny familie, og så fikk foreldrene i en familie jeg nettopp hadde avsluttet besøkene hos, fått tilbud om et foreldreveiledningskurs hvor de ikke kunne ta med baby. Så jeg tenkte at det må jeg bidra til, for det er bra for foreldrene og dermed også for barna.
– Drivkraften min er at de få timene vi gir ukentlig betyr så mye for familiene. Det er veldig givende for egen del, og jeg lærer mye både om meg selv og andre. Home-Start er midt i blinken for meg!
Kontaktinformasjon
Hilde Lam, koordinator
Home-Start Familiekontakten Kristiansand
Tlf. 45 60 26 63
E-post: hilde.lam@frelsesarmeen.no