GREIPSTAD: Hun skulle egentlig bare hjelpe til en sommer der var manko på folk. Sju – åtte år senere er Inger Johanne Tønnesland (75) en av de trofaste frivillige som stiller opp for bygda hun bor i.
Av Klara Turid Fidje
– Inger Tønnesland fortjener blomster for sin mangeårige innsats som frivillig, skriver vår tipser.
Den dagen vi ringer på døra til leiligheten hennes på Fagermoen for å overrekke blomsterbuketten, har Inger Johanne Tønnesland nettopp kommet hjem fra «Frokosten». Frokosten er åpen for alle, men primært et tilbud for rusavhengige i bygda. I november er det to år siden tilbudet, i regi av frivilligheten, startet opp.
– Tidligere dekket vi bord, men det kan vi ikke nå, forklarer Tønnesland. Årsaken er den stadig pågående pandemien, som tidvis har gjort at det ukentlige torsdagstilbudet har måttet stenge.
– I fjor sommer flyttet vi bord og stoler ut, og serverte kaffe og matpakke. I dag var første gang etter sommeren. Godt at det åpnet igjen, konstaterer hun.
Dagens meny var kaffe og brødskiver med speilegg. Brødet får de fra den lokale Joker-butikken. Det samme gjelder datovarer; karbonader, fiskekaker og lapskaus, som brukerne får med for å tilberede selv.
– Brukerne er blide, fornøyde, og føler seg trygge. Nå kan de prate om alt mulig. Jeg merker stor forskjell fra vi startet opp og til nå, sier Tønnesland.
Songdalstunet
I tillegg til å servere frokost til rusavhengige på torsdager, har Tønnesland hjulpet til i kafeteriaen på Songdalstunet hver tirsdag og torsdag frem til koronasituasjonen gjorde at tilbudet ble stengt ned fra 12. mars 2020.
– Jeg skulle hjelpe de på sommeren, da de hadde lite folk, og siden har jeg vært der, smiler hun. Arbeidet som frivillig bak disken i kafeteriaen på Songdalstunet er noe hun trives kjempegodt med.
– Det var den samme gjengen som kom igjen. Vi hadde et bord med damer som kom fast. Av og til var der noen mannfolk som blandet seg inn, sier Tønnesland med en liten latter.
Kafetilbudet på Songdalstunet var veldig populært. Et sted folk kunne samles.
– Folk savner det. Flere jeg treffer spør når det åpner igjen, og sier «Nå har vi levd på Fjordland så lenge», forteller Tønnesland. Hun fortsetter:
– Jeg vet ingenting om heimen (Songdalstunet), hva det blir til. Men blir det noe mer, så har jeg jo tenkt å være der. Hvis de vil ha meg da!
Ruslevenn
I nesten like mange år som hun har bidratt til kafedriften på Songdalstunet, har Tønnesland vært ruslevenn tilknyttet Langtidsavdelingen. Den aktiviteten foregikk på onsdager, men ble også stengt ned da pandemien kom.
– Det var vel sånn det begynte, med ruslinga, sier Tønnesland. Med ansvaret for hver sin bruker, og avhengig av vær og vind, fikk beboerne på Langtidsavdelinga nyte godt av turer ut, sangstunder, samt diverse andre aktiviteter innendørs.
– Som regel var de ferdig kledd da vi kom. Da skulle de ut, smiler Tønnesland.
Aktiv dame
Med fire barn, ni barnebarn, og fem oldebarn, skulle man tro Tønnesland hadde mer enn nok å gjøre. Men, nei.
I tillegg til det frivillige arbeidet hun utøver for bygdas befolkning, sitter hun som styremedlem i sameiet for borettslaget på Fagermoen.
– Der har jeg vært sekretær siden 2013, opplyser hun.
Tønnesland var også en av initiativtakerne til Greipstad Amatørteater i mars 2015.
– Du må få med at vi skal bidra under åpningen av det nye kulturhuset «Sygna» 24. september, sier hun.
Å være frivillig
Tønnesland trives med å glede andre, bidra til at samfunnet går rundt.
– Det gir jo veldig mye, både som ruslevenn, på kafeen og fremfor alt frokosten. For egen del betyr det mye at jeg har noe å gå til. Når det gjelder frokosten, så er det å se hvor mye de setter pris på det vi gjør for de, en egen drivkraft, påpeker Tønnesland. Det samme gjelder for kafè og ruslevenn.
– Når det tilbudet eksisterer da, legger hun ettertenksomt til.
Dette er Blomsterbuketten:
Fritidsnytt ønsker å hedre hverdagsheltene, dem som gjør en så verdifull innsats for andre i lokalsamfunnet – dem som så trofast holder på å gi av seg selv og sin tid. Mange av dem har holdt på i år etter år. Fordi disse er et så viktig lim i lokalsamfunnet, ønsker vi å gi noe tilbake. Det gjør vi ved denne spalten vi har kalt «Blomsterbuketten».
Kjenner du noen i ditt lokalsamfunn som du mener fortjener en blomsterbukett, så ta kontakt med oss.
Det kan du gjøre enten ved å ringe eller sende en melding til 416 82 345 eller å sende oss en mail til klaraturid@gmail.com – husk å få med en begrunnelse for at nettopp han eller henne du foreslår fortjener en oppmerksomhet.