GREIPSTAD: Ragnhild Brunvatne har i en årrekke viet stor innsats for frivilligheten i Greipstad IL. Det fortjener hun en blomst for.
Av Klara Turid Fidje
Tipset vi har mottatt på mail fortsetter som følger: Etter hva jeg kan lese ut av jubileumsboken til GIL, har hun sittet i hovedstyret siden 2000 og vært leder siden 2008. Hun har i tillegg selv vært håndballspiller, og engasjert mor for sine gutter som jeg tror har drevet med både fotball og håndball. Ragnhild har også hatt verv for frivilligheten utover Greipstad sine grenser.
– Det blei bare sånn, sier Ragnhild Brunvatne beskjedent. Vi møter henne hjemme på Øvre Birkenes gård, der en travel lammesesong nettopp er ferdig. I disse dager fyller hun 67 år, og går dermed over i pensjonistenes rekker.
– Ja, nå blir det å slutte med fast jobb og fortsette med sauene, bekrefter Brunvatne.
Pensjonisttilværelse til tross, vervet som leder for hovedstyret i Greipstad idrettslag (GIL) fortsetter som før. For som hun sier:
– Dugnad er jo utrolig trivelig. Det å sitte i hovedstyret passer for litt godt voksne folk som ikke har unger selv lenger.
Ei krevende tid
Greipstad idrettslag har i dag rundt 500 medlemmer. Den pågående pandemien gjør arbeidet med å drifte idrettslaget litt ekstra utfordrende, og Brunvatne sier det er forventet at medlemstallet kommer til å gå noe ned som følge av koronaen.
– Vi har hatt perioder med trening, men ikke fått lov å spille kamper, påpeker hovedstyrelederen i GIL. Som samtidig benytter anledningen til å rose gruppelederne som har tatt situasjonen på alvor, og aktivt bidratt med vasking av baller og annet smitteforebyggende arbeid.
– De har vært flinke til å følge reglene, det berømmer jeg gruppelederne for, sier Brunvatne.
Et liv med håndball
Ragnhild Brunvatne var 8 år da hun begynte å spille håndball. Faren hennes trente herrelaget til GIL. For det er gjerne slik at atferd arves, barna følger i de voksnes fotspor.
– Jeg var cirka 14 år gammel da jeg spurte om å få trene et lag, forteller Brunvatne. Det fikk hun, og ble trener for et lag med yngre jenter.
Brunvatne var aktiv håndballspiller på damelaget til GIL frem til i 33-34 årsalderen. Deretter ble det overgang til bedriftsidrettslaget «Greipstad trim», som spilte i kretsserien i bedriftshåndball.
– Det var ett års karantene fra aktiv håndballspiller, før vi fikk lov til å gå til bedriften, minnes Brunvatne.
En livsstil
Hvor mange dugnadstimer som har gått med gjennom årenes løp, er umulig å si, men Brunvatne medgir at det har blitt en del.
– En sommer merket vi opp banene i Nodelandshallen. Vi var fem-seks stykker som merket streker. Håndball og kurvball, forteller den aktive ildsjelen. I tillegg til trenerjobb, har hun stått i kiosken, ryddet lysløype, og deltatt i vareopptelling i butikk for å skaffe penger til klubbkassen.
– Når vi går på noe frivillig, så er det ikke flust med andre som står klare til å overta oppgaven. Det blir en livsstil, påpeker Brunvatne.
Avbrutt av en selvvalgt pause på ti år, har hun siden 1999 vært med i styret i GIL, og sitter i dag altså som leder for hovedstyret.
– Mesteparten av dugnadsarbeidet i dag foregår i undergruppene; håndball, fotball og barneidrett. Der er det masse arbeid å gjøre, men de er nokså selvdrevne. Jeg sitter bare på toppen og prøver å holde litt orden, smiler Brunvatne.
Viktig med et positivt fritidstilbud
Etter mange år i klubben, ser Brunvatne med glede på at det nå er tredje generasjon medlemmer som er på vei inn. Nok et eksempel på at atferd går i arv.
– Det er utrolig viktig for barn og unge, men også voksne, å ha et tilbud på fritida som er positivt. Veldig ok å få lov til å være med å bidra til det, fastslår Brunvatne. Hun understreker betydningen av foreldre som er villige til å stille opp for sine barn, at de følger dem opp ved å stikke innom på trening, og i størst mulig grad er delaktige i barnas aktiviteter. Ragnhild Brunvatne avslutter med følgende oppfordring:
– Bruk en del av den fritida du har på dine barn!
Dette er Blomsterbuketten:
Fritidsnytt ønsker å hedre hverdagsheltene, dem som gjør en så verdifull innsats for andre i lokalsamfunnet – dem som så trofast holder på å gi av seg selv og sin tid. Mange av dem har holdt på i år etter år. Fordi disse er et så viktig lim i lokalsamfunnet, ønsker vi å gi noe tilbake. Det gjør vi ved denne spalten vi har kalt «Blomsterbuketten».
Kjenner du noen i ditt lokalsamfunn som du mener fortjener en blomsterbukett, så ta kontakt med oss.
Det kan du gjøre enten ved å ringe eller sende en melding til 416 82 345 eller å sende oss en mail til klaraturid@gmail.com – husk å få med en begrunnelse for at nettopp han eller henne du foreslår fortjener en oppmerksomhet.