I vårt trykte magasin Fritidsnytt nr 1 2025 har vi boktips for barn, unge og voksne. Vi deler anbefalingene også her på nettsiden. Bibliotekar Marian Børnes jobber på Tangvall bibliotek og gir tips til barne- og ungdomsbøker. Ingunn Greipesland jobber på Nodeland bibliotek og gir tips til voksenbøker. Bøkene kan lånes på biblioteket.
Bibliotekarene gir også tips om andre bøker når du stikker innom!
Tangvall bibliotek
Tangvall bibliotek er meråpent, så hvis du har signert kontrakt, kan du bruke biblioteket fra klokken 7-22 hver dag.
Nodeland bibliotek
Finsland bibliotek
Tips barnebøker
Luridiumstyven av Bobbie Peers
Aschehoug, 2015
William Wenton vet ikke hvorfor hele familien hans har dekknavn og hvorfor bestefaren forsvant sporløst i London. Når han løser det som regnes som verdens vanskeligste kode, blir han sendt til et institutt med roboter og snakkende dører. Her dukker mange spørsmål opp. Hvem kan han stole på? Hva er instituttet? Hvor er bestefar?
Bobbie Peers har skapet et underholdende univers som han beskriver veldig filmatisk slik at du nesten ser det for deg når du leser. De ulike robotene gir boka mye humor og spenning.
Oskar og eg av Maria Parr
Samlaget, 2023
Ida bor i et rødt hus på toppen av en bakke hvor hun sover i overkøya og dermed kan bestemme det meste over lillebroren Oskar. Hun lurer veldig på hvordan han skal klare seg når han begynner på skolen. Maria Parr klarer å skrive gøy og spennende om nokså vanlige ting for ganske vanlige barn.
Her verdsettes barndommens steder slik som lekehytta og den lille bekken. Det trenger ikke være store konflikter for å bli god litteratur. Kapitlene er akkurat passe lange som ei godnatthistorie eller høytlesingsstund i klasserommet. Lydboken er også flott med forfatteren som innleser.
Aske-Ninja av Joey Comeau og Omar Lozano
Cappelen Damm, 2024
I denne lettleste tegneserien møter vi en utgave av Askepott som er flink til å bruke sverd. Hun vil kalles Aske-Ninja og drømmer om å bli prinsens livvakt. Dette liker selvføgelig ikke den onde stemoren.
Aske-Ninja tilhører en ny serie, Elleville eventyr. Disse bøkene er glimrende for de som akkurat har lært seg å lese litt selv og som liker tøffe tegninger.
Tips ungdomsbøker
Kill Zone av Jan Tore Noreng
Gyldendal, 2024
Emil gamer på høyt nivå, noe han er god til. Å håndtere jenter i den virkelige verden takler han dårlig. Den største utfordringen blir likevel å hjelpe storebror som nettopp har sluppet ut fra fengsel. Han prøver nemlig å unngå den kriminelle gjengen han tidligere var en del av.
Jan Tore Noreng er et fyrverkeri av en formidler, noe mange elever i området har fått oppleve. Dette er hans 4. bok i Gutta-serien. De kan leses uavhengig av hverandre. Her klarer han å skrive med et veldig driv som fenger mange ungdommer – ikke minst gutter som også er hovedmålgruppa for serien. De andre bøkene i serien heter Freaks, Høyt press og Gangster.
We were liars av e. Lockhart
Fontini, 2015
Vi er Sinclari-familien. Ingen lider. Ingen tar feil. Ingen lager noe oppstyr. Likevel skjønner vi raskt at mye skjuler seg bak fasaden og at det har skjedd noe på denne øya hvor de tilbringer somrene. Dette avsløres etter hvert som hovedpersonen gradvis får hukommelsen tilbake.
Boka er en skikkelig page-turner, det blir brutalt etter hvert som løgner blir avslørt. Som leser bør du unngå å avsløre slutten for andre som vil lese den. Biblioteket har den både på norsk og engelsk.
Alene hjemmefra av Linn Isabel Eielsen
Egmont, 2024
Dette er “studiehåndboka for studenter med rotete pulter og store drømmer.” Studentbøker handler ofte om studieteknikk og billig mat. Her er boka som handler om flere ting som grunner til å flytte hjemmefra, fest på få kvadratmeter, vanskelige begrep og å utsette ting. Dette blir formidlet gjennom korte tekster, tegneserier og mye humor.
Boka fungerer både som et oppslagsverk og som humoristisk trøst. Det er basert på forfatterens egne erfaringer. Her kommer det fram at å være student er en fin, men merkelig tid i livet hvor du liksom må nyte kaoset.
Tips voksenbøker
Erika Fatland: Sjøfareren. En reise gjennom Portugals tapte imperium
Kagge, 2024
Erika Fatland har igjen vært på reise. Denne gangen i portugisernes kjølvann, gjennom ørken og regnskog, til fire kontinenter og over tre verdenshav. Gjennom reisen sin viser hun oss portugisernes eventyrlige ekspedisjoner helt fra Henrik Sjøfarerens tid på begynnelsen av 1400-tallet og fram til imperiet smuldret opp. Dette er en dokumentar og en historisk reiseskildring, fortalt på en fortreffelig måte. Det er også en bok full av menneskemøter i Portugals tidligere kolonier. En lærerik, interessant og eventyrlig leseopplevelse.
Arnaldur Indridason: Kongen og klokkemakeren
Cappelen Damm, 2024
København, 1700-tallet. Den islandske klokkemakeren Jon Sivertsen restaurerer en gammel astronomisk klokke tilhørende den danske kongen. En kveld får han besøk av monarken selv. Det oppstår et vennskap mellom de to, og Jon forteller den gripende historien om hvordan hans far og stemor ble uskyldig dømt til døden av kongens egen far.
Krimforfatteren har kommet med en veldig god historisk roman om undertrykkelse, maktmisbruk og brutalitet mot islenderne under det danske styret. Alt vevd inn i historien om det underlige vennskapet mellom to menn fra helt forskjellige verdener.
Maja Lunde: Lukkertid
Aschehoug, 2023
En dag i juni stopper tiden for menneskene. Ingen vokser, ingen dør og ingen blir født. Det er kun naturen som fortsetter som før. Vi følger seks personer disse ukene. For kreftsyke Jenny er denne tiden en ekstra bonus, mens for Jakob blir det brutalt. Desperasjonen etter å komme tilbake til normalen vokser.
Dette er en godt fortalt roman med flere lag. Den er skremmende og tankevekkende, og utforsker de store spørsmålene om liv og død, uendelighet og hva det gjør med oss. En bok verd å lese.
God lesing!