Bruk kroppen for det den er verd!

Søgne fysikalske institutt

Litt aktivitet er bedre enn ingenting. Vær aktiv og tren regelmessig over tid. Det tar aldri slutt! Gå trapper i stedet for å ta heisen. Fritidsnytt får gode råd for kropp og helse av fire engasjerte fysioterapeuter med godt humør i Søgne Fysikalske Institutt (SFIN).

 

SFIN med sine fire fysioterapeuter holder til i andre etasje av Sentrumsgården på Tangvall. Instituttet ble opprettet for snart 50 år siden, i 1976, av Ingjerd Peersen. I dag er det fire fysioterapeuter her, tre med kommunalt driftstilskudd. Alexander Peersen leder instituttet sammen med Kristoffer Hvidsten, Ivar Stedjan og Trine Larsen.

 

Det er mange som kommer hit fra hele Kristiansand og nabokommuner for å få hjelp etter skader og operasjoner og med belastningsproblemer. SFIN tilbyr i tillegg til fysioterapi også spesielle tjenester som ultralyd av muskel- og skjelett, akupunktur og injeksjonsbehandling, og har et stort tverrfaglig samarbeid med alt fra leger, kiropraktorer og sykehus.

 

Unikt tilbud til kvinner

Unikt hos SFIN er også tilbudet fra Trine, som har spesialisert seg på kvinnehelse. Her får kvinner med bekkenbunnlidelser og urinkontinens hjelp og råd. Trine tilbyr også kurs og gruppetrening som forebygger og som hjelper de som allerede har problemer.

 

– For kvinner er det viktig med styrketrening av bekkenmusklene. Etter en fødsel og i overgangsalderen får kvinner gjerne problemer, og de kan både forebygges og behandles med øvelser, rådgir Trine, og legger til at dette også nå er noe både jordmødre og leger anbefaler.

 

Råd til nyttårsforsett

– Det som er viktig for folk som gjerne har et nyttårsforsett om trening, er at en har som mål å være litt mer aktive enn før. Ta trappa i stedet for heisen, for eksempel, gå gjerne tur, og finn aktiviteter du trives med. Sett deg realistiske mål som er konkrete. For eksempel å trene to dager i uka, og ikke hver dag, da går en lei, og hverdagsaktiviteter i hus og hage er viktig. Går du tur, så sett gjerne opp tempoet i bakken så du får puls, og ro ned på flata, da blir det som en intervalltrening. Gå opp og ned på en høy stein og ta noen knebøy underveis, så har du gjort litt styrketrening på turen, tipser fysioterapeutene ved SFIN.

 

Hjelpemidler gjør oss inaktive

Fysioterapeutene ser en utvikling i samfunnet de siste 10 årene som gir større behov for deres tjenester.

 

– Folk er mindre aktive og får mer plager. I dag har mange robotgressklipper, robotstøvsuger og andre hjelpemidler i hus og hage som gjør at det blir mindre hverdagsaktiviteter, mener Alexander.

 

– Folk tar rulletrapp eller rullebånd for å komme fram uten bevegelse, og det passiviserer oss. Hele samfunnet utvikler seg til å bruke kroppen mindre, supplerer Ivar, og Kristoffer legger til om hvorfor vi må bruke kroppen mer: Use it or loose it!

 

Noen trener for mye

– En annen trend i samfunnet er også de som trener ekstremt mye, for hardt, og får belastningsskader av den grunn. Det har vi sett en oppblomstring av den siste tiden. Folk skal ikke bare løpe maraton, men også ultramaraton og gjerne så mange løp som mulig, og presser kroppen for hardt over tid, som gir skader, mener Ivar.

 

Hjelp til selvhjelp

– Målet vårt er å gjøre folk i stand til å ta vare på egen helse. Hjelp til selvhjelp, sier Kristoffer, som jobber uten kommunalt tilskudd og tar private kunder. Han er fleksibel på tilgjengelighet for sine kunder, og har også gruppetimer for 60+ og jobber som personlig trener på treningssenteret.

 

– Hos oss får folk hjelp og behandling, og ikke minst trygghet med gode råd og veiledning for egen trening og øvelser som de kan ta med seg videre. Vi gir faglige råd med vår medisinske kompetanse. Så har vi et godt samarbeid med treningssentre, ikke minst Family Sports Club her på Tangvall, som har et meget godt tilbud. I våre lokaler gir vi veiledning med apparater og øvelser, som de så kan jobbe videre med på et treningssenter eller hjemme, sier Ivar.

 

– Det er det samme hvor en trener, bare en er aktiv. En kan gjerne trene hjemme, men for noen er det viktig å komme på et senter og treffe andre. Det er sosialt og mange trener best med instruktør og veiledning, mener Ivar.

 

Med og uten henvisning fra lege

– Noen kommer hit med henvisning fra lege, andre tar direkte kontakt, og vi opplever at det er blitt litt mer lavterskel for folk å ta direkte kontakt med oss for å få hjelp og råd. Og siden vi har kommunalt tilskudd får folk også refusjon selv uten henvisning av lege, forteller Alexander, som har jobbet som fysioterapeut i 25 år.

 

– Jeg trives veldig godt i jobben. Det å jobbe med mennesker og gi hjelp og råd er givende. Vi som fagfolk utvikler oss, lærer nye ting og oppdaterer oss for hele tiden å kunne gi gode råd. I vår bransje er det stadig utvikling og de medisinske anbefalingene endres gjerne med ny forskning og erfaring, forteller han.

 

Fritidsnytt merker seg at råd og tips gis med godt humør, glimt i øyet og oppmuntrende ord.

 

Saken har stått i Fritidsnytt nr 1 2025

 

Engasjement for kundene og godt humør hos de fire fysioterapeutene i Søgne Fysikalske Institutt. Fra venstre: Kristoffer Hvidsten, Trine Larsen, Ivar Stedjan og Alexander Peersen.

Engasjement for kundene og godt humør hos de fire fysioterapeutene i Søgne Fysikalske Institutt. Her demonstreres diverse øvelser! Fra venstre: Kristoffer Hvidsten, Trine Larsen, Ivar Stedjan og Alexander Peersen.

Flere saker