SØGNE: 20. oktober 1999 møttes 27 kvinner fra 11 land i Kultursalen på Søgne Gamle Prestegård. Det aller første møtet i Regnbuen internasjonale kvinnegruppe var et faktum. Annenhver mandag i snart 20 år har 20-30 kvinner med ulik etnisitet samlet seg til sosialt samvær, aktivitet, mat og prat i kantina på Helsehuset i Søgne.
Av Klara Turid Fidje
– Det hadde vært moro og visst hvor mange hundre mennesker som har vært innom her i løpet av disse årene, sier Berit Nevland. Sammen med Kari Wetrhus Jensen og Jofrid Vigre Brådland tok hun initiativ til å starte Regnbuen internasjonale kvinnegruppe. Bakgrunnen var at bygda deres var i endring. Flere nye mennesker flyttet til Søgne. Dette var mennesker som hadde en annen hudfarge, gikk i andre slags klær, og snakket et annet språk.
Nevland, Jensen og Brådland så behovet for et treffsted der kvinner kunne møtes på tvers av etnisitet, hudfarge, språk og religion.
– Vi så behovet for et kvinnefellesskap. Et treffsted der kvinner fra forskjellige land kunne knytte bånd, utveksle erfaringer og danne vennskap, forteller Nevland.
Og behovet var så absolutt til stede. Nevland husker det kom hele busslaster med kvinner fra det daværende mottaket på Birkelid.
Aktiviteter og fellesskap
– Kvinnefellesskapet er veldig sterkt i andre kulturer. Målet med internasjonal kvinnegruppe er å bli kjent med hverandre, knytte vennskapsbånd og kunne si «hei» til hverandre på butikken, sier Nevland.
En av tingene som kjennetegner Regnbuen internasjonale kvinnegruppe, er tradisjonen med mat fra ulike land på møtekveldene.
– Mat er en stor del av fellesskapet. De elsker å lage mat fra sine land, og vi elsker å smake på den, sier Nevland med et smil.
I kveld er det imidlertid norsk mat som serveres. Rykende varm blomkålsuppe står på menyen, noe som passer godt til den heller kalde og regntunge høstkvelden.
– Ute er det mørkt, mens vi kan sitte inne i varmen å prate. Veldig fint. Jeg liker meg her, sier Nafiesh Nasir. Hun bor på Hortemo. Sammen med Ahlam Vafaei Zadeh fra Skinnarsmoen, er hun en av de som trofast møter på kvinnegruppa. Nasir forteller at foruten å spise mat, kaker og kaffe, så danser de, samt at de har loddtrekning med gevinster til alle. Gevinstene kan være alt fra blomster til lys, servietter og såpe.
– Veldig gøy, fastslår Nasir.
Velværekveld
Mer gøy skal det bli. Denne kvelden har kvinnegruppa fått besøk av May Helene Dalene og hennes mor Mette Dalene fra Pronails Kristiansand. Velværekveld står på programmet, og alle som vil kan få pleiet neglene sine.
– Det er første gang vi gjør noe sånt som dette, så vi er litt spente. Vet ikke helt hva vi går til, sier May Helene med et smil.
Derimot vet både hun og moren Mette alt om hva faget negldesign innebærer. Hvert annet år reiser de til Belgia for å friske opp sine kunnskaper slik at de kan undervise folk som ønsker å utdanne seg til negldesigner.
– Vi driver et kurssenter på Mjåvann der du kan utdanne deg til å bli negldesigner. Alle kan melde seg på, forteller May Helene.
I toppetasjen på Søgne helsehus begynner det å bli kø av kvinner som ønsker å stelle neglene sine eller bli sminket av dyktige Abeer Jobran.
To timer senere er en innholdsrik velværekveld slutt. Kvinner fra ulike verdenshjørner ser på hverandre og smiler:
– Det er herlig velvære å ha flotte, fine negler.