Den største grana av «norsk type» i Søgne er utvilsomt den som står på vestsida av Tvitjønnan og en del hundre meter nord for husene på Dal/Dahl.
Av Jostein Andreassen
Sammen med en jordskiftetekniker som hadde profesjonelt utstyr for måling av trehøyde, etc., kom vi til følgende, og jeg siterer ham, med mine kommentarer i parantes:
”Grana ved Tvitjønna på Dal har omkrets 3,45 m, diameter 1,13 m, høyde 47 m og volum 16 kubikkmeter etter tabellen for vanlig gran i skogstrøka, men 13 kubikkmeter etter tabellen for vanlig gran på Vestlandet. Søgne henger vel sammen med skogstrøka på Austlandet.
I [professor i botanikk] Knut Fægri: ’Norges planter’ bd. 1, s. 7 står det: ’Den høyeste granen som vi vet om i Norge, ble hugget i 1951, den var 45 meter høy. Vi har fremdeles trær som ikke er mye mindre, og som har stammeomfang på bortimot 4 ½ meter’.
I [professor i botanikk] Olav Gjærevoll: ’Norges planteliv’, Tanum, 1984, s. 101 står det: ’I 1981 ble den berømte Kvislagrana i Siljan i Telemark felt. Den viste seg å være hele 47,22 m høy med et kubikkinnhold på nær 8,5 kubikkmeter. Dette er det høyeste tre en kjenner i Norge’. Men kubikkinnholdet må være regna ut etter gammeldagse kubikktabeller, for det må være mer enn dette.”
Søgne dale
”Edelgrana i Søgne dale på [gården] Søgne har omkrets 4,77 m, diameter 1,52 m, høyde 31 m og volum 13,6 m etter tabellen for edelgran. [Denne står like ved veien mot Kjosetjønna, ikke langt fra inngangen til banen for islandshester.]
Edelgrana i Rosshaven på Lunde [ca 200m nord for bunnen av Meieribakken, ved inngangen til Eigelunden og ”snarveien” til Hellersdalen] hadde omkrets 4,27 m, diameter 1,36 m, høyde 38 m og volum 15,2 m etter tabellen for edelgran. Edelgrana blei felt i [april] 2024. Alderen var 110 år etter opptelling av årringer.”
[Her var også to andre store graner som ble felt, de var blitt så store at en kan godt skjønne en kunne være bange for å få dem på husene en stormfull natt. De to er henholdsvis 1,16 m og 1,07 m i diameter, alle målt med bark, i selve stubben. Store stokker, så volumiøse at de er vanskelige å hanskes med, ligger tilbake. Jeg tror det var Parkvesenet i Kristiansand som felte dem.]
Målingene ble foretatt av min venn Torfinn Normann Hageland som nå bor nå i Kristiansand. Han er utdannet jordskiftetekniker, seinere var han avdelingsingeniør i Vegvesenet. Torfinn hadde profesjonelt måleutstyr for trehøyde og kunne tydeligvis bruke det!
Artikkelen fortsetter under bildet.
Andre graner
En stor gran ble felt for et par år siden helt innerst under heia nord for Søgne hovedkirke. Det var ikke ei norsk gran, trolig edelgran, men det blir opplyst at den var hele 46 m + høy og ble felt i forbindelse med husbygging like ved.
En flott og stor gran står like ved stien til Holmensheia, ved en oppoverbakke ikke så langt fra Holmensmyra, likedan en like flott gran har vi like vest for utløpet av Kjellandsvannet, nær stien og grusveien. En annen står omtrent østsørøst for industriområdet på Linnegrøvan, nær Søgneelva og den store elvesvingen. To store graner står ved vestsida av Eigetjønna. Store graner er det også like øst for islandshestbanen i Søgne dale og ved oppgangen til Vennemyra lengst øst i Søgne, disse er trolig douglasgran.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Trær andre steder
Har du besøkt store trær andre steder? Kanskje ruvende eiketrær? Sammen med en biologiklasse på Lærerskolen besøkte jeg i 1982 den berømte Lojstaeken på øya Gotland i Sverige. Den var gammel og hul, ca. 8 m i omkrets. For moro skyld undersøkte vi hvor mange voksne personer som kunne komme inn i den samtidig. Det var 26! Mollestadeika i Birkenes ikke langt fra Søgne er også gigantisk. Den regnes for å være 1000 år og er hele 10,3 m i omkrets i brysthøyde. Brureika i Ullensvang er imidlertid den største her i landet med sine 10,8, For ordens skyld: Dømmesmoeika i Fjære er 7,2 og Landeeika i Grendi i Setesdal 7,1. Stammen på Tordenskjoldeika i Horten har derimot gått så mye i oppløsning at omkretsen her er ikke oppgitt.
Norden og USA
I Sverige er Kvilleken eller Rumskullaeken i Vimmerby i Småland (der hvor temaparken Astrid Lindgrens Värld befinner seg, med bl.a. Pippi, Emil fra Lønneberga og Karlsson på taket) er ca. 13 m i omkrets. I tillegg har svenskene Ekebyhovseken og Gällstaöeken i Ekerø er henholdsvis 10,5 m og 10,1 m. Men hva med danskene? Jo, nord for Jægerspris Slot på Sjælland står tre enorme eiketrær, Kongeegen, Storkeegen og Snoegen, henholdsvis 14, 10,3 og 8,7 m i omkrets. Førstnevnte Kongeegen regnes som Europas eldste levende skapning, ca. 1500-1900 år. Diameteren er hele 4,45 m. Men General Sherman Tree i Sierra Nevada, USA, er verdens største levende skapning! Den er ca. 2 500 år, 84 m høy og hele 32 m i omkrets, tenk: 11 m i diameter ved foten! En bør ikke få generalen over seg om den skulle falle, den veier 2 000 tonn! Jeg var der for å se i 2013, og det var vanskelig å tro sine egne øyne.