I august blir det 75 år siden Linge-telegrafist Fredrik Aaros fra Søgne tok sitt eget liv på Rudjordsheia i Kvås i Lyngdal, for ikke å bli tatt av Gestapo og torturert på Arkivet i Kristiansand. Dette blir markert i et samarbeid mellom kommunene Farsund, Lyngdal og Søgne, som har lagt opp til en større minnemarkering 12. august.
Av Magne Haugland
Fredrik Aaros hadde sommeren 1943 sammen med Linge-karen Tor Hugo van der Hagen fra Farsund, operert en illegal radiosender fra ei lita skogshytte inne på Rudjordsheia i Lyngdal. Den 12. august la tyskerne seg i ring rundt hytta for å fange dem levende. De to Linge-karene skulle den dagen sende et siste telegram til London, før de flyttet senderen til Sirdal. Van der Hagen klarte å få løpt unna, mens Aaros med en rask bevegelse med tollekniven tok sitt eget liv rett foran øyene på tyskerne, som omringet ham der han satt utenfor hytta og sendte.
Arrangementskomiteen har bedt Austad teater om å dramatisere og gjenskape hendelsen som skjedde ved hytta på Rudjordsheia i 1943. Det krigshistoriske spillet har fått tittelen «Siste telegram fra Rudjordsheia». Det foregår altså utendørs, blant publikum. Ellers blir det forskjellige innslag om krigshistorien her, og ordfører Astrid Hilde skal tale og legge ned minnekrans. Søgne Messingensemble vil spille.
Det er en bratt og spektakulær vandretur opp på heia fra gården Rudjord i Kvås, – en aldri så liten manndomsprøve, men med storslått utsikt over Lyngdalen og elva Lygna. Det kommer til å bli folksomt på heia også i år. Da 60 år ble markert for denne sterke hendelsen i norsk og sørlandsk krigshistorie, så var omkring 1 000 mennesker til stede. Arrangøren oppfordrer til å ta med mat og drikke og godt fottøy. Frammøte er klokka 11.00 søndag 12. august i tunet på gården Rudjord, som ligger 8,5 km nordover fra E39 mot Eiken langs fv. 43. Egen guide vil her følge publikum opp til hytta og spillstedet.