Mange tok turen da elever fra Helse- og oppvekstfag og Hverdagslivstrening inviterte til åpent Veksthus på tunet foran inngangen til Søgne skole- og idrettssenter.
Av Ivar Eidsaa
Der noen elever sitter og lager tennbriketter for salg, betjener andre kafeen hvor de som kommer innom og handler kan kjøpe kaffe, vafler, lapper, kaker og ikke minst brød som elevene selv har bakt.
Inni to kjøleskap ved inngangen kan kundene velge mellom fristende grønnsaker, som er dyrket på Søgnetunet, eller «Landbruksskolen» ved Søgne gamle prestegård. Ved en annen disk selges tyttebærsyltetøy av selvplukkede bær fra skolens skog, og andre lekkerier.
– Dette er den første dagen denne høsten som elevene ved Søgne videregående skole har kafé og salg i Veksthuset, og det som selges er i stor grad produsert, høstet og laget av elever ved avdelingene Hverdagslivstrening, Natur og landbruk og Helse- og oppvekstfag. Tilbudet er åpent for alle innbyggere på Tangvall som har anledning til å komme på formiddagen, sier Anne-Cathrine Mosvold Christophersen som er lærer i helse- og oppvekstfag.
Tre klasser
Søgne videregående skole har tre klasser med totalt 40 elever som i høst startet i Vg1-helse- og oppvekstfag.
Elever som starter på denne utdanningen kan velge mellom 11 sluttkompetanser (yrker). Der en ønsker å bli apotektekniker, ønsker en annen av jentene å bli barne- og ungdomsarbeider, mens en tredje ser for seg å arbeide som apotektekniker, mens en fjerde vil bli tannhelsesekretær.
Gjennom kaféen på Veksthuset lærer elevene salg, service og kundebehandling. Dette er også en unik arena for de minoritetsspråklige elevene å trene på sine norskferdigheter.
Egenprodusert suppe
Da det nærmer seg lunch, kommer noen andre helse- og oppvekstfag elever inn i Veksthuset med suppe som de har laget av sesongens varer fra Søgnetunet; potet- og purreløksuppe, samt nybakt focacciabrød lukter deilig.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Ved et av kafébordene sitter seks ansatte fra fylkesadministrasjonen i Agder og spiser etter å ha vært på et møte i Søgne.
– Det er jo så gøy at de valgte å ta lunchen her hos oss, det setter både elevene og vi lærere pris på, sier Anne-Cathrine.
Godt fornøyd
Elevene selv er godt fornøyd både med selve tilbudet og alle kundene som kommer denne første dagen.
– Dette er bra, sier Willy som går i hverdagslivstreningsklassen.
– Det vi tjener på varene vi selger, går i en egen kasse, og det er jo fint, sier Rikart.
– Når skoleåret er over, skal elevene foreslå hva pengene skal gå til. Det hadde vært fint med en Danmarks-tur, vi har vært på Skallerup Klit tidligere, og det var en veldig fin tur, så vi kan godt reise dit en gang til, sier Willy.
Som tidligere nevnt bidrar flere avdelinger på skolen inn i Veksthuset, og det er mye forskjellig å kjøpe. En av mange som har tatt turen innom, er Ingfrid Kleveland som har kjøpt brød og syltetøy.
Menyen vil variere
– Dette er et fint tilbud, og jeg håper mange vil benytte seg av det, sier hun.
– Videre vil vi variere menyen i kafeen i forhold til produkter fra Naturbruk på Søgnetunet og årstiden. Disse vil fortsette å levere grønnsaker, frukt og ved for salg, HT vil lage brød, syltetøy m.m., og vi håper at skolens bygg og TIFF avdeling (mekaniske fag) også vil lage produkter som kan selges. Salget i Veksthuset vil komme elevene til gode på mange måter sier Siri Lølandsmo, lærer i Hverdagslivstrening.
Kommet for å bli
– Vi ønsker og jobber for at Veksthuset skal bli et tilbud som er kommet for å bli. Skolen har jo et enormt potensial, først og fremst i våre elever, de ulike avdelingene, men vi har også unike bygninger og store arealer dyrket mark og skog som vi bruker. Mange dyr har vi også, så du skal ikke se bort ifra at et eller annet husdyr dukker opp i/ved Veksthuset iblant.
Åpningstidene i Veksthuset vil i første omgang være annenhver onsdag gjennom skoleåret så følg med på skolens hjemmeside på Facebook og på Instagram, sier Anne-Cathrine Mosvold Christophersen.
– Men det er godt mulig vi har åpent andre dager også, og Veksthuset vil være åpent neste onsdag, smiler hun