Det begynte litt forsiktig i 2018, fikk et kraftig oppsving i fjor, og til årets «En by for alle», blir det en uke spekket med arrangementer. Her er det noe å finne for alle aldersgrupper og interesser.
Av Ivar Eidsaa
– «En by for alle»-uken arrangeres i uke 6 hvert år, og starter mandag 3. februar. Uken markerer viktigheten av likestilling, inkludering og mangfold i den nye storkommunen, med både by og land. Kristiansand skal være et sted der det er godt å bo og leve for alle, fremholder Torbjørn Urfjell, direktør for kultur og innbyggerdialog.
Artikkelen fortsetter under bildet.
«En by for alle»-uken ble arrangert første gang i 2018. Dette for bedre å synliggjøre kommunens felles strategi for likestilling, inkludering og mangfold for 2015–2022: «Det er mennesker det handler om!». Det ble raskt bestemt at strategien skulle videreføres i den nye kommunen.
Vil vise frem mangfoldet
– I løpet av uken ønsker vi, ved hjelp av store og små arrangementer, å vise fram mangfoldet som finnes i hele Kristiansand kommune. Alle mennesker, uansett bakgrunn, skal føle seg verdsatt og velkomne hos oss!, sier Toril Hogstad, rådgiver for likestillings-, inkluderings- og mangfold i kommunen. Hun er også koordinator for «En by for alle»-prosjektet.
– Vi har en mengde gode planer og strategier for inkludering og likestilling på alle områder. Strategier som er vedtatt politisk, men som svært få kjenner til, sier hun videre.
«En by for alle» er derfor et av virkemidlene for å få planene kjent og satt ut i livet. Og ikke minst for å sette søkelys på viktige tema i mange fora. Uken inviterer til små og store arrangementer i hele storkommunen.
Og arrangementer er det blitt. Der det i fjor var 46 lag, foreninger eller aktører som inviterte til ulike arrangement, er tallet økt betydelig i år.
– Det meldes fortsatt inn arrangementer, og jeg blir ikke overrasket om vi passerer 90 arrangementer til sammen, sier Toril Hogstad med et smil.
Mange blir med
– Vi er veldig glad for at uka har blitt så godt mottatt og at flere velger å legge arrangementer til denne uka, sier Hogstad.
Flere frivillige organisasjoner, Refugees Welcome Norway, FIDA, Forum for tro og livssyn, FN-sambandet, Stiftelsen Arkivet, Kilden, Den norske kirke, ungdomspartier, Kristiansand kommune og flere offentlige og private instanser, inviterer til storslått feiring av mangfoldet i Kristiansand lørdag 8. februar kl. 15.00 i Rådhuskvartalet. Arrangementet er gratis.
Ønsker å mobilisere
Vi ønsker å mobilisere hele byens befolkning. Store og små, frivillige og det offentlige, bedrifter og næringsliv, majoritet og minoriteter, naboer og bydeler vil vi skal bli med i en storslått markering av at kommunen vår er en mangfoldig kommune som verdsetter alle mennesker uansett etnisk eller religiøs bakgrunn, kjønn, funksjonsevne og/eller seksuell orientering/utrykk, sier hun.
Under arrangementet blir det utdrag av kritikerroste «Spor», Kilden-forestillingen som bidrar til inkludering mellom elever med psykiske og fysiske utviklingshemninger og deres funksjonsfriske medelever.
Det blir musikalske innslag. En kjent lokal standup-komiker kommer. Dansegruppe, felleskor, og mye mer er litt av hva man kan få med seg.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Hiphop-kurs
På Samsen Kulturhus blir det hiphopkurs med Gina Therese. Her kan ungdom lære awesome hiphopmoves og koregrafier av vinneren av NM i hiphopformasjoner med Circle Showteam.
Et arrangement som vil appellere til mange finner sted rett ved Kanonmuseet på Møvig.
Astronomiforeningen har nemlig anlagt et observatorium, hvor de som ønsker, kan komme for å ta en titt på stjernene.
Teleskopet på Møvig
Dersom været tillater vil teleskopet være innstilt og vise bilder online med verdensrommets kjente objekter. Bildene vises direkte i observatoriet på teleskopets optiske instrumenter, og via video på storskjerm i klubbhuset. Besøkende vil se på Månen, Orion, Andromeda, Venus og kanskje enda flere objekter på himmelen.
SAME TABLE
Gjennom uken blir det en rekke foredrag og panelsamtaler. Et av disse finner sted på Sørlandets Kunstmuseum, hvor temaet er «Kunst til folket – Folket til kunsten: hvordan skape en inkluderende kulturinstitusjon?»
Artikkelen fortsetter under bildet.
Et annet arrangement som kan bli ytterst populært, er SAME TABLE. Dette er et konsept, støttet av Innovasjon Norge, hvor arrangøren tror og håper skal få oss til å bli litt modigere og tryggere på og møte mennesker vi ikke kjenner fra før.
– Vi håper du ved hjelp av konseptet skal kunne dele bord med ukjente mennesker rundt omkring på spisesteder når du måtte føle for det. De dagene du ikke føler for å være sosial, så skal du få slippe. SAME TABLE er ment å være “en trygg hånd i ryggen” de gangene du ønsker å utsette deg for et aldri så lite menneskemøte på en restaurant i nærheten av deg.
Kanskje du får tidenes samtale og allerede neste uke er på restaurant med SAME TABLE igjen? Hvem vet hva som skjer, sier arrangøren.