– Det er fantastisk at folk flest setter pris på det vi gjør, og prispengene kommer veldig godt med. Det sier Karl Klungland, leder av Søgne Dykkerklubb, som under storarrangementet på Tangvall lørdag da også julegranen ble tent, kunne motta Søgne kommunes kulturpris for 2019.
Av Ivar Eidsaa
Se også stort bildegalleri mot slutten av artikkelen.
Søgne dykkerklubb ble stiftet i 1979, for 40 år siden, og har for tiden 115 medlemmer. Dykkerklubben er en av de mest aktive dykkerklubbene i landet, og den har to-tre dykketurer hver uke hele året. Klubben har et teknisk dykkermiljø med spesialiserte dykkere med avansert utstyr som kan gå svært dypt og være lenge nede. Dette har klubben klart å kombinere med et miljø som tar vel imot og lager fine dykk for nybegynnere og mindre avanserte dykkere på de samme turene.
Sterkt samfunnsengasjement
Mange har satt stor pris på Dykkerklubbens sterke samfunnsengasjement som vises i arbeidet med opptak av tapte fiskeredskaper, være seg garn og teiner, rydding i Lundeelva og Søgneelva.
Artikkelen fortsetter under bildet.
I år har klubbes medlemmer tatt opp 865 spøkelsesteiner. Siden desember 2015 har hele 1.949 spøkelsesredskap blitt tatt på land. I tillegg har klubben tatt opp cirka 25 plastbåtvrak.
Mange nye frivillige er blitt med
Det sterke engasjementet og den store innsatsen for å fjerne disse spøkelsesredskapene har fått store ringvirkninger.
– Nå har vi fått med oss mange frivillige som er med og bidrar, i tillegg til den innsatsen vi selv gjør, sier Karl Klungland.
– En rekke fiskere og andre som er aktive på sjøen, har ønsket å bidra. Så når vi kaller inn til en dykkedugnad, får alle beskjed, og de som ønsker det, kan melde tilbake når at de kommer. Disse har igjen sine kontakter, og flere av disse er også blitt med. Så dermed øker flokken som bidrar, sier Klungland.
Satser og investerer
Prispengene på 10.000 kroner kommer godt med for en klubb som satser offensivt.
– Når vi dykker, kan vi klare å fjerne redskaper ned til en 40-70 meters dyp. Men det er bare noen få av dykkerne hos oss som har lov til å gå til disse dybdene. Det har også vært vanskelig å komme dypere. Med denne gaven er vi kommet et godt stykke nærmere målet om å anskaffe en ROV (A remotely operated underwater vehicle), eller miniubåt om du vil, som gjør oss i stand til å hente opp teiner, garn og annet fiskeutstyr som ligger på større havdyp enn det et menneske kan klare å komme ned på, forteller Klungland.
Koster en million
En ny ROV koster over en million kroner, og Søgne Dykkerklubb har klart å spare opp en god del midler, har fått noe støtte, samt noen gaver. De mange ryddeaksjonene innbringer også noen kroner. Klubben har siden den store ryddeaksjonen til sjøs ble igangsatt i 2015, tatt opp rundt 2.000 fiskeredskaper totalt.
– For småredskaper får vi 200 kroner per redskap vi tar opp, og 400 kroner for større redskaper, så med cirka 2.000 redskaper totalt, har vi også fått inn litt på dette, men vi har likevel manglet noen midler for å anskaffe oss ROV`en, sier Karl Klungland.
– Derfor er prispengene i dag ekstra kjærkommen og gjør at vi er enda et skritt nærmere målet, sier Karl Klungland.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Mette Finnestad og Tor Harald Lund
Søgne Dykkerklubb var ikke den eneste mottakeren som fikk Søgne kommunes kulturpris. Også Mette Elisabeth Finnestad og Tor Harald Lund fikk prisen.
Mette Elisabeth Finnestad ble Norges første skytterdronning i 2006. Hun er blitt skytterprinsesse tre ganger, i 1991, 1998 og 2006, og har også vunnet nordisk ungdomsmesterskap, og har tatt flere medaljer for Agder i samlagskyting under landsskytterstevner, samt flere landsdels- og samlagsmesterskap. Mette Finnestad også er kasserer i Søgne skytterlag, noe hun har vært i cirka 10 år, og stiller alltid på de ukentlige ungdomstreningene i Tinntjønnhallen for å gjøre en innsats for de yngste skytterne.
Mestvinnende skytteren i Norge
Tor Harald Lund er den mestvinnende skytteren i Norge. Han ble skytterkonge i 1987 og skytterpris på Evje tidligere i år. Han var også med på vinnerlaget til Søgne skytterlag på lagskyting på landsskytterstevnet på Evje i 2019, og har vunnet Norgescupen fire ganger: 1995, 2001, 2004 og 2008.
Han har vært nordisk mester i feltskyting fem ganger og nordisk mester i baneskyting fire ganger. På landsskytterstevnet i 1990 vant han offiserpokalen, og har i tillegg utallige landsdels- og samlagsmesterskap.
Tor Harald Lund har vært leder i Søgne skytterlag i tre perioder og vært med i skytterlagstyret siden tidlig på 1990-tallet.
Han har vært en stor pådriver for å få etablert skytebane i Søgne, som nå er under bygging.