Foreldrerollen har endret seg mye de siste 20-30 årene. Vi oppfordres til å få flere barn, og samtidig skal det helst være to foreldre i full jobb.
Innlegg: Hilde Lam, koordinator Home-Start Familiekontakten Frelsesarmeen Kristiansand
Vi får barn senere i livet, og har hatt mange år med oss selv i fokus. Mange yngre mennesker har liten erfaring med barn. Vi flytter mer, og har kanskje ikke nær familie eller gode venner der vi bor.
Sosiale medier tar stor plass i hverdagen, og vi kan både skape selv og bli presentert for et urealistisk bilde av hvordan livet med barn arter seg.
Ulike forhistorier og livserfaringer påvirker hvordan foreldrene selv opplever og mestrer egen foreldrerolle. Det kan fort bli mye stress i hverdagen, og det påvirker alle familiemedlemmene. Blir stressnivået for høyt over tid kan det resultere i fysisk og psykisk uhelse hos foreldrene, og det påvirker hjernens utvikling hos barna. Til tross for anbefalinger, retningslinjer og rapporter om hvordan både barn og foreldre skal ivaretas, er det langt til mål.
Det er samhandlingsproblemer mellom ulike instanser, manglende kapasitet i kommunale tjenester og reduksjon i forebyggende tiltak. Psykiske plager etter fødsel har økt de siste årene, og særlig under og etter koronapandemien. Vi vet at det er sammenheng mellom mødres depresjon i barnets første år og barnas psykiske helse senere i livet.
Ulike forebyggende tiltak og tilgang til nødvendig psykisk helsehjelp er viktig og nødvendig forebygging. TOPP-studien som gjennomføres av Folkehelseinstituttet omhandler psykisk helse, trivsel og oppvekst. Funn fra studien tyder på at tiltak som forbedrer de praktiske og sosiale omgivelsene for mor, barn og familie, kan bidra til å gi det nødvendige overskuddet som gjør foreldre bedre i stand til å ivareta barna sine.
Foreldre som sliter, blir ofte tilbudt ulike typer veiledning. I Home-Start Familiekontakten møter vi mange som gir uttrykk for at de er så slitne at de ikke helt greier å ta til seg den kunnskapen de presenteres for.
Praktiske, familiestøttende tjenester som husmorvikar, avlastning o.l. blir avviklet, nedskalert, eller det fins ikke mennesker å sette inn der det er gjort vedtak om hjelp.
Home-Start Familiekontakten er ett av få tilbud der småbarnsfamilier som opplever en ekstra krevende hverdag, får en fast person – en frivillig familiekontakt – hjem til seg noen timer i uka.
Home-Start Familiekontakten har som mål å bidra i å redusere stress og belastninger, støtte foreldrene i det de mestrer, og avlaste etter behov. Gjennom de ukentlige besøkene får foreldrene en omsorgsfull voksen å prate med i sitt eget trygge hjemmemiljø, sosial støtte og praktisk hjelp, og avlastning i forhold til barna.
Vi kan møte familier hvor familiekontakten er den eneste personen som kommer hjem på besøk til familien. Når summen av belastninger overstiger mestringsressursene, går det på helsa løs, både fysisk og psykisk. Familiekontaktene i Home-Start kan være en medvandrer en periode av livet hvor hverdagen av ulike grunner er ekstra krevende.
Mange foreldre som har mottatt støtte fra Home-Start gir uttrykk for at de ikke hadde ventet «at så lite skulle bety så mye!» Og denne «lille» hjelpen gis ikke på bakgrunn av sosialfaglig utdanning og kompetanse, men av kvinner og menn som gir av sin tid og omsorg, og deler foreldreerfaringer og livserfaringer.