– Vi har fått tilgang til en lang rekke brev som Vilhelm Krag skrev til sin gode venn Nicolay Langefeldt i Ny Hellesund. Slikt kan det komme mange artige historier ut av.
Av Ivar Eidsaa
Jostein Andreassen smiler. Lokalhistorikeren fra Søgne har nok en gang samlet verdifullt materiale omkring Vilhelm Krag, hans liv og levnet, en bok som er utgitt av Vilhelm Krag-selskapet.
Hans 11. bok om Krag
Det er ikke første gang Andreassen har kommet med solide bidrag om Vilhelm Krag, hans liv og hans diktning. Faktisk er boken som nå foreligger Jostein Andreassens 11. bok om Sørlandsdikteren Vilhelm Krag. Og på nytt har Andreassen arbeidet frem materiale som for mange fremstår som nye og som er med på å kaste nytt liv over historiske og kulturelle forhold.
Drev sommerpensjonat
Etter et langt liv som sjømann, valgte Nicolay Langefeldt og hans kone, Natalie å drive et sommerpensjonat i Ny Hellesund, i «Sankt Olavs Strand», eller «Huset med bulen», som det ble kalt. Her var det i mange år gjengs at mange kunstnere kom på besøk hvor de tilbrakte sommermånedene hos Nicolay og Natalie.
– Fra sommeren 1907 og i mange år framover, vet vi at Vilhelm Krag bodde hos Nicolay Langefeldt om sommeren. De ble etter hvert gode venner og sammen med toller Johannes Tønnessen og Peder Johan Pedersen som Krag kjente fra middelskolen, ble de et godt sammensveiset trekløver, forteller Jostein Andreassen.
Kjøpte gjestgiveriet
I Andreassens nye bok som har fått tittelen «O, du stolte gamle støver!» og hvor korrespondansen mellom Krag og Langefeldt fra 1913-33 er gjengitt, fremkommer det at Krag i alle år hadde gode forbindelser til Ny Hellesund. Da Krag kom til uthavnen, kjøpte han Det kongelig Privilegerte Gjestgiveri i 1904, en bygning Krag ville gi som gave til Folkemuseet i Kristiansand, men som han solgte to år senere da styret i Folkemuseet til hans store sorg ikke var interessert.
«Sørlandets» far
Jostein Andreassen forteller at da Vilhelm Krag-selskapet fikk tilgang til de 76 brevene som spenner over en periode på hele 20 år, ble det bestemt å samle brevene i bokform.
I boken fremkommer det at samtalene mellom Langefeldt, Tønnessen og Krag var mange, og de var interessante, og i boken fremkommer det at da Krag feiret 25-årsjubileum som dikter i 1916, hadde noen av hans venner fått en god idé. Olaf Benneche og Peder Johan Pedersen reiste ut til Ny Hellesund og kjøpte eiendommen Havbukta til Krag.
– Krag har betydd mye for sørlandsk kultur og identitet. Det var han som i sin tid tok til orde for at landsdelen vår skulle hete Sørlandet, noe hans iherdige innsats over år til slutt endte med at Stortinget gav sin tilslutning til, og ikke inngå som en del av Vestlandet, forteller Andreassen.
Gir nytt innblikk
– Han ble født julaften i 1871, og skrev i alt rundt 40 bøker, hvorav mange regnes som viktig hjemstadsdiktning. Krag stod også som frem som en klar talsmann for at Agder burde få sitt eget statsarkiv. Han stod bak at jernbanen Stavanger-Oslo fikk navnet Sørlandsbanen. Han argumenterte sterkt for å bygge ut elva Kvina slik at den kunne skaffe etterlengtet strøm til husene og elektrisk kraft til arbeidsplasser på Sørlandets vestre del, for å hindre at utvandringen til Amerika tappet landsdelen for dens beste folk, og han var en ivrig folkeminnesamler og en svært aktiv foregangsmann for å bevare arkitekturen her på Agder, sier Andreassen.
– Det å få samlet hans brevkorrespondanse med Nicolay Langefeldt, gir oss nytt innblikk i hvem Vilhelm Krag, denne karen som i sin tid ble kåret til Århundrets sørlending i en avstemning i Fædrelandsvennen, var, som dikter, venn og privatperson, sier Jostein Andreassen.