SØGNE: Ett år er gått siden Søgne ble en del av Kristiansand kommune. Ved Søgne gamle prestegård har året båret preg av den pågående pandemien. Fremtiden ser allikevel lys ut.
Av Klara Turid Fidje
Vi møter Marit Gjertsen (avdelingsleder ved Kultursenteret Søgne gamle prestegård) og Pål Magne Steinsland (Leder Kulturarena for Kristiansand kommune) til samtale om året som har gått. Ny organisasjonsstruktur har ført til nye muligheter.
– Det positive har vært at vi er blitt en større avdeling, en ny enhet. Før var vi veldig alene, på hver vår tue. Nå har vi samlet alle kulturhusene, de er Pål Magne leder for, sier Gjertsen.
Samlet sett rår kulturhusene over mye bra kompetanse. Selv om samarbeid kulturhusene i mellom vektlegges, jobbes det for å styrke det lokale tilbudet som allerede finnes.
– Lokal identitet er det viktigste, den skal styrkes, bekrefter Pål Magne.
Har fått tildelt midler
Et større satsingsområde er det videre arbeidet med Søgne bygdemuseum, som nå har fått sin rettmessige plass i kanten av eplehagen på prestegården. Bygdemuseet har fått tilført midler, noe som gjør at økonomien er blitt forsterket etter kommunesammenslåingen.
– Vi fortsetter som vi har gjort de siste årene, og fortsetter med søndagsåpent, fremholder Gjertsen. Riktignok setter den pågående pandemien begrensninger for virksomheten.
– Tidligere laget vi halvårsprogram, det kan vi ikke gjøre nå. Akkurat nå tar vi det fra måned til måned, sier Gjertsen. Allikevel er planleggingen av årets sommersesong i full gang. På konsertprogrammet finner vi navn som Valkyrien All Stars, Halvdan Sivertsen og Jan Eggum, og kunstutstilling med Lars Morell, Marie Buskov og Espen Dietrichson. Og flere navn er på blokka.
– Våren vet vi ikke hvordan blir, men vi har tro på sommeren, smiler Gjertsen.
Sygna kultursenter
I løpet av 2021 får Søgne og Songdalen hver sitt kultursenter. Bak rådhuset på Nodeland, der den gamle gymsalen var, er byggingen av Sygna kultursenter i full gang.
– Huset står ferdigstilt over sommeren. Ideen er at lag og foreninger skal fylle det med aktiviteter, sier Pål Magne. Han er opptatt av at folk i området skal ha et kulturhus. Et sted der Greipstad Amatørteater kan ha sine oppsetninger, og hvor musikkorpset og bluesklubben inviterer til åpne arrangementer som trekker publikum til salen.
– Det er noe med å kunne samles foran en scene og oppleve kultur, påpeker han.
Bygdas lag og foreninger skal styre huset
Selv om det per i dag er han som er kontaktperson for Sygna kultursenter, så vektlegger han betydningen av at det er bygdas lag og foreninger som skal styre huset.
– Minst mulig innblanding fra meg, sier han med et smil.
Nøkkelboks på døra, og tildelte tider for de ulike aktørene, vil være en mulig løsning. Som Leder Kulturarena for Kristiansand kommune er han også opptatt av å kunne bruke bygget gjennom hele dagen.
Jo mer bruk jo bedre
– Jo mer bruk, jo bedre er det, fastslår han. Derfor er det ikke utenkelig at kultursenteret også kan benyttes til møter og konferanser.
– Folk fra byen kan jo komme ut dit med tog, foreslår han. Og legger til:
– Det skal være et allsidig kulturhus.
Den gamle gymsalen ble blant annet benyttet av eldre som drev med balansetrening. Et tilbud som kan videreføres også i Sygna.
– Sygna kultursenter gir mange muligheter for de som har en nyttårskonsert i magen, eller andre oppsetninger. Det er ikke på oss det står, avslutter Leder Kulturarena for Kristiansand kommune, Pål Magne Steinsland.