– Kartet viser hvor det er mulig å få en god fiskefangst, både i innlandsvann og i sjø, samt informasjon om hvor man skal gå for å komme til de gode fiskevannene.
Av Ivar Eidsaa
David Kobbevik fra Søgne Jeger og Fiskeforening holder frem et helt nytt kart som på en oversiktlig, detaljert og fin måte gir den informasjonen man måtte trenge for å kunne vite hva slags fisk man kan få hvor i Søgne og til dels også i Songdalen.
Detaljert og opplysende
– Dette kartet er ment å gi all den informasjon man måtte trenge i så måte, forteller Kobbevik.
Det sier litt om hvor detaljert og opplysende kartet er, at det fremkommer at Søgne har nærmere 300 ferskvann over ti dekar i Søgne, og hvor Jeger- og fiskeforeningen kjenner status på 20 prosent av disse. Videre at det finnes nærmere 50 gode fiskeplasser hvor man kan stå på land og fiske. Og indirekte tips via dybdeinformasjon, så som dyprenner, kanter og grunner, som indikerer hvor i skjærgården kan la snøret gå over båtripen dersom man ønsker seg en god fiskemiddag.
Mange fiskevann
– Det er mange gode fiskevann i Søgne. Men ikke alle vet hvordan man skal komme seg dit. Derfor har vi også tatt med informasjon om hvilke stier man skal gå for å finne vannene, og hvor man kan parkere dersom man kommer med bil, sier Kobbevik.
– Området vi har hatt fokus på, er fra Underåsen i Songdalen og ned til Høllen hva Sygna og Søgneelva angår, legger han til.
Ideen lansert i 2014
Det var tidlig i 2014 at ideen om å utarbeide et detaljert fiskekart kom. Prosjektleder har vært David Kobbevik, en fagmann på området, ettersom han til daglig jobber i kart- og 3D-avdelingen hos Rambøll.
– 2014 var sportsfiskets år. For å få opp engasjementet over tid slik at langt flere kan bruke de flotte mulighetene som naturen innbyr til, valgte vi å utarbeide et nytt kart, forklarer Kobbevik.
Har fått støtte
Fiskekartet er utarbeidet med økonomisk støtte fra Vest Agder fylkeskommune, Søgne og Greipstad Sparebank, Sygna eleveeierlag og Elveeierlaget for Lundeelva. Det er også kommet gode bidrag fra kommunene Søgne og Songdalen, fylkesmannen for Aust og Vest Agder, Kartverket, samt lokale ildsjeler og grunneiere.
Underveis ble det invitert til fotokonkurranse i samarbeid med Grønberg Sport, Sør-Tre og eleveeierlagene, hvor flere av fotoene som kom inn preger kartet.
Kartet holder en sjelden høy kvalitet. Prettet sammen tar det ikke mer plass enn et A4-ark brettet tre ganger. Papirkvaliteten er også svært god. Informasjonsnivået er rett og slett forbilledlig.
Utførlig informasjon
Kartet har utførlig informasjon om hvor man kan forvente å få de ulike fiskeartene på kroken. Det fortelles litt om hva som kjennetegnet Sygna (Søgne- og Songdalselva), hva som er viktig å vite i forhold til ferdsel ved og i nærheten av fuglereservater. Fredningssoner for laks og sjøørret i sjø, elv og innsjø er det også funnet plass til, biotopforbedrende tiltak, regler for fiske etter laks og sjøørret, fiske etter saltvannsfisk i soner der laks og sjøørret er fredet. Sist, men ikke minst, er det også informasjon om hva som skal til for å unngå spredning av fremmede arter og fiskesykdommer, hvor drikkevannskildene for Søgne og Songdalen ligger og hvordan man skal ferdes ved disse, forslag til tips om valg av utstyr, barnas rett til fiske, og en presentasjon av ulike fiskeknuter.
Med andre ord: Et sjeldent praktverk, som er å få kjøpt på servicetorget, hos Norli Søgne og Markensgate, G-Sport i Søgne, hos Midt-Agder Friluftsråd og hos Grønberg Sport i Kvadraturen. God fornøyelse!