Et praktverk om sørlandsk plastbåtindustri

Historien til så vel Ancas som var den første plastbåtprodusenten på Sørlandet, som KMV Boatss og Drommedillen, Joda og Brødrene Rolands Båtbyggeri, er bare noe av det som har fått plass mellom permene til et praktverk som Vest-Agder Museet har laget om sørlandsk plastbåtindustri.

Av Ivar Eidsaa

– Dette er både en bok som forteller historien om hvordan plastbåtproduksjonen på Agder startet og hvor vi forteller historien til mange av de produsentene som holdt på. Men det er også en oversikt over hvilke båtmodeller de ulike produsentene lagde, med historiske data, produktinformasjon og bilder, noe som mange av dem som har eldre plastbåter og som vil vite mer om nettopp sin båtmodell, har satt pris på, forteller konservator Jan Egil Hansen ved Vest-Agder Museet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Omslag Plastic II høyoppløselig

Den nye boken som Vest-Agder-museet har gitt ut gir et solid og flott bilde av plastbåtindustrien på Sørlandet.

Det var i 2010 at museet vedtok at et var på tide å rette søkelyset mot plastbåtindustrien, som jo er så viktig del av vår nære historie. Det endte med at museet i 2011 gav ut boken «Plastic – historien om plastbåten» på Sørlandet.

Hadde stor betydning
har museet fulgt opp med bind nummer to, rett og slett fordi plastbåtindustrien på Sørlandet var så omfattende.

– Plastbåtindustrien har hatt stor betydning på Sørlandet. Norges første plastbåtbedrift, Ancas, startet opp produksjonen 1. januar 1954 på Tromøy i Arendal, forklarer Jan Egil Hansen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

produksjonshall brosjyre

Fra en av produksjonshallene til KMV Plastindustri i Høllen. Bilder er hentet fra en av salgsbrosjyrene utgitt av fabrikken.

I de neste tiårene preget plastbåtindustrien regionens industri-, arbeids- og friluftsliv i stor grad. Lenge var plastbåtindustrien større på Sørlandet enn noen andre plasser i Norge. I årene rundt 1970 var produsenter fra Sørlandet de største leverandører av plastbåter i Europa. I løpet av plastbåtindustriens storhetstid var flere tusen mennesker involvert i produksjonen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Roland i Fædrelandsvennen 1707 1965

Faksimile fra reportasje med Olav Roland i Fædrelandsvennen 17. juli 1965.

Satte sitt preg på Sørlandet
– Tilsvarende mange spor finnes etter dem og bedriftene. Vi ønsker også å fortelle om plastbåtens betydning for befolkningen som ønsket å bruke fritiden på en ny måte, fremholder Hansen.

Han forteller at sjøfart, kystkultur og industrihistorie er noen av kjerneområdene i forsknings- og formidlingsarbeidet ved Vest Agder Museet. Gjennom de to bøkene har man samlet noen av historiene om hvordan plastbåtindustrien satte sitt preg på Sørlandet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

IMG 20150930 0003

Fra produksjonslokalene til Brødrene Rolands Båtbyggeri på Lund. I en gammel flyhangar foregikk det meste av produksjonen av livbåter i aluminium. Foto: Ukjent. Utlånt fra Vest-Agder-museet.

Innsamling og digitalisering av brosjyremateriale, fotografier og produksjonsprotokoller, samt intervjuer av sentrale aktører har vært en sentral strategi helt fra starten. I løpet av årene har museet skapt en digital database over plastbåtrelatert materiale som kanskje er den største i Norge.

Artikkelen fortsetter under bildet.

KMV With 1971

Fra en av KMV Boats` salgsbrosjyrer, av Drommedillen, en av de mest populære båtmodellene som ble produsert.

Rikholdig arkiv
– Vi har et rikt arkiv med digitaliserte brosjyrer etter blant annet Camo Plast, Fjord Plast, Herwa, Ancas, Skibsplast, KMV Boatss, Selco, Ali-Craft, Scand og Westermoen. I tillegg har vi også produksjonsprotokoller etter Ancas, KMV Boast og Scand, sier Jan Egil Hansen.

I de to bøkene er mye tatt med, og det er et grundig og veldokumentert arbeid som presenteres. I den siste boken som nettopp er kommet, omhandler et av kapitlene Eivind Amble, en av landets mest anerkjente båtkonstruktører. Et annet har fått tittelen «Når én blir til to – da Brødrene Rolands Båtbyggeri ble til Hannevika Båtbyggeri og Kristiansand Båtindustri». Også Joda Båtbyggeri og Chr. Christiansens Livbeltefabrikk som produserte Panter de Luxe og Folkebåten har fått sine respektive kapitler.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SKMBT C284e15091010270 0005

KB 27 CC var tegnet av den kjente båtkonstruktøren Eivind Amble. Den ble utviklet på slutten av driftstiden til Kristiansand Båtindustri og det ble laget et fåtall av dem. Da bedriften ble nedlagt, ble formen solgt videre flere ganger, og blant annet skal Hasla 27 CC og Delta 830 være støpt etter samme form. Brosjyren er utlånt til Vest-Agder-museet av Ole Roland.

I den første boken er det egne kapitler om Draco, KMV Boats i Søgne, og et eget kapitel ført i pennen av Ingrid Juell Moe som forteller om båten som hennes far kjøpte av KMV Boats, en av de aller første båtene som ble produsert fra det kjente og populære båtbyggeriet i Høllen.

Bøkene er fornøyelig lesning, rommer svært mye historie og har flere anekdoter, og kan varmt anbefales. God fornøyelse!

Flere saker