Flere originalverk er med når turneen i Nasjonalmuseets landsdekkende program viser utstillingen Gerhard Munthes «Eventyrlige interiører». Søndag 12. september kl. 14.00 åpner utstillingen på Søgne gamle prestegård.
Pressemelding
Et eksempel fra utstillingen er Eventyrstolen (1898), som opprinnelig sto i Eventyrværelset på Holmenkollen Turisthotell. Publikum får også anledning til å prøve seg på veving i utstillingen.
I tillegg til originalverkene, vises en rekke reproduksjoner og fotografier av Munthes viktigste romdekorasjoner, som for eksempel kunstnerens eget hjem Leveld på Lysaker, Strand gård i Numedal, samt en animasjon over Munthes omfattende dekorasjoner i Håkonshallen i Bergen.
Den viser utsøkte veggmalerier, glassmalerier, portaler, benker med hyndetrekk (putetrekk), et musikkgalleri, og den såkalte Kristina-frisen. Samtidskunstneren Anders Smebye har i tillegg laget en intervensjon med Munthe’s Svømmende Havmenn fra Håkonshallen.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Nasjonal og internasjonal
Munthe var inspirert av japanismen, syntetismen og av art nouveau, men han var først og fremst nasjonal i sin kunst. Han virket på den internasjonale scenen og hadde «et ord og en stemme med i verdenskonserten», som kunsthistorikeren Andreas Aubert uttrykte det.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Utstillingen gir et godt innblikk av Munthes fantasirikdom og originalitet som en av de mest radikale art nouveau-kunstnerne i Europa rundt århundreskiftet. Sammen med flere samtidige kunstnere i Europa, banet han veien for den abstrakte og modernistiske kunsten på begynnelsen av 1900-tallet.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Utstillingen, som er i regi av Nasjonalmuseets landsdekkende program, er laget i samarbeid med kuratorene Widar Halén og Jan Kokkin. Det følger også med et eget aktivitetshefte for barn og unge.
Disse stedene får besøk av utstillingen:
Foruten til Sunnmøre Museum, skal utstillingen vises i Glomdalsmuseet, Romsdalsmuseet, Nordlandsmuseet, Haugesund Billedgalleri, Hardanger Folkemuseum, Søgne gamle prestegård og Sigdal Museum.