Annonsørbasert innhold
Mange nordmenn har opptil flere smålån og gjeld på kredittkort. Dette kan føre til en uoversiktlig privatøkonomi, og i verste fall kan man miste kontrollen over de månedlige utgiftene. Her viser vi deg hvordan du kan ta tilbake kontrollen over egen økonomi.
Samlet lån er rimeligere
Det blir regnet renter på all gjeld man har, og derfor er det grunnleggende viktig å sørge for at rentesatsen på denne gjelden er så lav som mulig.
Generelt er det slik at banker og finansinstitusjoner tilbyr en lavere rente jo høyere lån man tar opp. Derfor vil man som regel ha en høyere rente på smålån og kreditter enn det man vil oppnå på et samlet, større, lån.
Det er hovedgrunnen til at det lønner seg å refinansiere. I tillegg kommer det at man betaler termingebyr hver gang man betaler inn på et lån. Hvis man kun betaler inn på ett samlet lån hver måned, slipper man å betale gebyr på flere ulike lån. Dermed begynner man raskt å spare inn litt ved å refinansiere.
Usikret gjeld
All usikret gjeld har som regel høyere rente enn det man betaler på et sikret lån, som boliglån. Den usikrede gjelden kan komme fra flere ting. Det kan være et forbrukslån man har tatt opp i forbindelse med oppussing eller innkjøp av en bil, båt eller andre ting.
Men det er også kreditter man blir innvilget dersom man kjøper møbler eller andre ting på avbetaling. I tillegg er det også all gjeld på kredittkort som ikke blir betalt innen forfall på kredittkortregningen. Dersom du betaler litt, men ikke hele, kredittkortregningen din blir det resterende til usikret gjeld.
Få oversikt
All den usikrede gjelden du har er forbruksgjeld, og den blir registrert i Gjeldsregisteret. Der kan du hente opplysninger for å få oversikt over egen gjeld når du skal refinansiere.
På nettsidene til Gjeldsregisteret.no kan du logge deg på med BankID og raskt se hvor mye du til sammen skylder i forbruksgjeld. Da vet du hvor mye du trenger å låne til et refinansieringslån som skal dekke alt.
Søk hos mange banker
For at du skal være sikker på å få den rimeligste renten må du søke til mange banker. Når du mottar tilbud fra dem kan du lett velge ut det som har lavest rente.
På nettsidene til Refinansiere.net kan du finne lenker til en rekke banker og låneagenter. På den måten kan du raskt og enkelt sende søknad til mange finansinstitusjoner samtidig. Det er kostnadsfritt og uforpliktende å søke om lån.
Å benytte låneagenter er gratis, og det kan gjøre jobben enklere for deg.
Hos Refinansiere.net kan du også finne lånekalkulatorer som hjelper deg til å se hvor mye et lån vil koste deg i måneden, samt hva det vil koste totalt.
Låneeksempel: Eff. Rente 10,06 %. 100 000 kr o/5 år. Kostnad 26 375 kr. Totalt 126 375 kr
Spesialiserte banker
Det er mange banker som tilbyr forbrukslån i Norge, og en del av dem har spesialisert seg innen refinansiering. Blant de er Bluestep og Axo Finans. Både de og en rekke andre banker finner du sammenligning av på Refinansiere.net.
Tilbudene bankene gir til sine kunder er individuelle. Det vil si at de gjør en kredittvurdering av hver enkelt søker, og tilbyr en rente basert på den kredittscoren kunden oppnår.
Dersom man har lav kreditt-score kan det være vanskelig å få gode lånetilbud hos en del banker, og i verste fall får man ikke lånetilbud. Det siste gjelder særlig dersom man har pådratt seg en betalingsanmerkning.
Imidlertid finnes det også banker som har spesialisert seg på nettopp det å gi lån til kunder som har kommet i en slik vanskelig situasjon.
Sett opp budsjett
Uansett om man har høy eller lav kreditt-score så er det viktig å sette opp et realistisk budsjett. Når du har brukt lånekalkulatoren til å regne ut hvor mye et lån vil koste, ser du hva du har råd til i måneden.
Dersom lånet du trenger for å klare refinansieringen blir for dyr å betjene i måneden, kan det hende du må bruke lenger tid på å betale det tilbake. Ved å trekke lånet ut over lengre tid får du lavere månedlige utgifter, men vær oppmerksom på at totalkostnaden for lånet blir høyere.
Ved refinansiering kan du bruke så mye som 15 år på tilbakebetalingen. Imidlertid lønner det seg å betale det så raskt som mulig.
Vær også klar over at du kan endre nedbetalingsplanen din underveis. Dersom du etter hvert ser at du ikke klarer å betale så mye som du hadde tenkt hver måned, kan du senke beløpet senere.