Det er ikke få timer Floke Bredland (74) har brukt på å lage turløyper og orienteringskart gjennom årene. Mange av dem er preparert i terrenget opp til Årosveden. Gunnar Rafoss synes det fortjener honnør.
Tekst og foto Anne Gunn Pedersen
I all hemmelighet har han forberedt en overraskelse til Floke Bredland, og i begynnelsen av august fikk han orienteringseksperten med seg på en spasertur til Årosveden, med påskudd om at det kunne være greit å se om løypene var i orden, eller om nye kunne vært ryddet.
Jevngamle Gunnar Rafoss har hytte på Braneset og benytter selv ofte naturen ved Åros. Han er heller ikke redd for å ta i et tak for å holde stiene tilgjengelige og påpeker gjerne forurensing når han finner søppel som har flytt på land.
I vår har han imidlertid brukt noen timer på å forberede hedersplassen til Floke Bredland, som har gjort en stor innsats for å motivere til fysisk fostring på alle nivåer. Bredland har i tillegg gitt turgåerne nyttig informasjon og historier om de avmerkede stedene på kartene han har utarbeidet. Rundt 300 kulturminner er beskrevet på baksiden.
Blå fargeklatt
Turkart er for øvrig laget over områder i hele Søgne og Songdalen, blant annet i samarbeid med Tor Lohne.
– Tor er ekspert på å lage symboler og tegn som skal inn på kartene. Han tar seg av det tekniske, mens jeg på en måte har manus. Jeg får med det som er interessant, rydder og merker stier i terrenget med en blå fargeklatt på trestammene, forklarer Floke.
Opp til Årosveden fins hele sju stier for å komme opp, noen mer fysisk krevende enn andre.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Balansetrening
De to sprekingene og undertegnede velger en middels utfordrende sti opp til det høyeste punktet på 73 moh og starter ved hytta til Gunnar. Han har for anledningen spikket et turstav til Floke. Den tar han litt motvillig i bruk, for på tross av redusert form grunnet Parkinson, har stav så langt ikke vært i bruk når ulendt terreng skal forseres.
– Jeg må jo trene balansen, sier Floke og går med ganske så lette steg på steiner, over kvister, bortover, og oppover.
Overrasket
Et par avstikkere blir det underveis, for å betrakte den flotte utsikten.
– Skal vi helt til toppen, spør Floke?
– Ja, det må vi, svarer Gunnar.
Vel oppe viser han vei til avsatsen han har jobbet med den senere tid, nedenfor vakthytta på toppen av Årosveden. Under ei steinhelle, med god plass til å slå seg ned, har han ryddet og laget en fin sitteplass. Så henter han skiltet opp fra en pose og overrekker det til en overrasket Floke Bredland.
Gunnars Rafoss´ melding er klar:
– Når noen har gjort en ekstra innsats, bør de hedres for det mens de kan ta i mot det selv, ikke lenge etter at de er borte.
Floke smiler over hedersbevisningen.
– Dette hadde jeg ikke forventet!
Artikkelen fortsetter under bildet.
Han kikker på skiltet i tre, hvor ”Flokes plass” er brent inn. Nå skal det plasseres i terrenget og synliggjøre at det er noen som har stått på for å tilrettelegge området for turgåere.
Kommunen positiv
Gunnar Rafoss kan imidlertid fortelle at han tidligere har snakket med folk i kulturetaten i Søgne kommune, og at det har vært lutter velvilje for ideen om en slik hedersbevisning. Det har likevel bare blitt med tanken, så nå var det tid for handling. Dermed er våren benyttet til preparering av det utvalgte stedet, som står på Statens grunn.
– Velfortjent etter mangeårig innsats for orientering- og turmiljøet, smiler Gunnar Rafoss, som håper at flere velger å benytte området rundt Åros.
Floke Bredland er mer enn enig.