Agder fylkeskommune v/avdeling for kulturminnevern og kulturturisme er i gang med å revidere forvaltningsplanen for det fredete kulturmiljøet Ny-Hellesund. I den forbindelse ønsker avdelingen å invitere til et innspillsmøte, lagt til kafeen på Søgne gamle prestegård tirsdag 10. september.
Av Ivar Eidsaa
Foto: Jostein Andreassen
Forvaltningsplanen er veiledende, og den er ment å forklare «Forskrift om fredning av Ny-Hellesund kulturmiljø». Det er forskriften som er juridisk bindende og sier hva som er tillatt eller ikke. Forskriften skal ikke revideres. Arbeidet vi er i gang med vil derfor ikke bety noen endrede restriksjoner for de som er eiere eller oppholder seg i kulturmiljøet. Forvaltningsplanen er likevel ment å være et hjelpemiddel for grunneiere m.fl. i Ny-Hellesund og derfor er deres innspill viktig.
På møtet ønsker avdelingen blant annet innspill om hva forvaltningsplanen bør gi svar på og hva som bør forbedres fra den gjeldende planen. De som har eiendommer i kulturmiljøet er hovedmålgruppe for forvaltningsplanen og møtet, men alle som er interessert er hjertelig velkommen, heter det. Avdelingen inviterer også Kristiansand kommune til møtet.
Omfatter 470 dekar
I forskriften om fredning av Ny-Hellesunds kulturmiljø heter det at de områdene som inngår i dag omfatter deler av Monsøya, Kapelløya, Helgøya, samt hele Renneholmen. Fredingen omfatter helt eller delvis 72 eiendommer og de offentlige arealene mellom dem. Kulturmiljøet dekker et areal på cirka 470 dekar, herav cirka 301 dekar landareal.
– Formålet med fredningen er å ta vare på en uthavn på Agder-kysten som kilde til kunnskap og opplevelse for dagens og fremtidens generasjoner, heter det i forskriften.
I forskriften pekes det på at som uthavn var Ny-Hellesund en viktig forsyningshavn, stoppested og nødhavn for den nasjonale og internasjonale seilskipsflåten i handelsfart mellom Nord- og Østersjøområdene på 1600-, 1700- og 1800-tallet, og med losmannskap fra 1721 og fast tollstasjon fra 1795, var den også en av landets viktigste havner for eksport av levende hummer frem til midten av 1800-tallet.
Skal sikre særtrekkene
Fredningen skal også sikre særtrekkene ved uthavnen, som de gamle fortøyningsfestene rundt det sentrale havnebassenget som er et særtrekk ved uthavnen, noe som vitner om Ny-Hellesunds sentrale plass i en større maritim infrastruktur.
Fredningen skal også for ettertiden sikre det særegne bevarte kulturmiljøet, som er av nasjonal verdi, utviklet med basis i maritime næringer som losing, oversjøisk skipsfart, handel- og gjestgivervirksomhet, samt et marginalt jordbruk og kystfiske.
Fremtidig forvaltning skal særlig ivareta de kulturhistoriske og arkitektoniske verdiene ved kulturminnene knyttet til seilskipsperioden, og de historiske, funksjonelle og visuelle sammenhengene mellom disse. På samme måte skal fredningen ivareta de kulturhistoriske og arkitektoniske verdiene som knytter seg til uthavnssamfunnets overgang til primærnæringer som jordbruk og fiske ved seilskipsperiodens utløp, og siden fritidsbebyggelse fra 1920- og 1930-tallet og etterkrigstiden.
Det heter videre at fredningen innebærer ingen endring i fredningsstatus for automatisk fredete kulturminner, skipsfunn og bygninger fredet ved enkeltvedtak i området, jf. kulturminneloven kap. II, IV og V.
Ved søknader om dispensasjon fra bestemmelser for disse fredete objektene, gjelder bestemmelsene i kulturminneloven § 8, § 14, § 15a og 19 tredje ledd. Ved motstrid har disse bestemmelsene rang foran forskriftens § 5.
De som ønsker å delta på møtet, må melde seg på, senest innen 3. september kl. 0000 via påmeldingsskjemaet https://agderfk.pameldingssystem.no/innspillsmote-om-ny…
Forskrift om fredning av Ny-Hellesund kulturmiljø kan leses her: https://lovdata.no/dokument/LF/forskrift/2016-10-21-1225
Forvaltningsplan for Ny- Hellesund kan leses her: https://foto.agderfk.no/…/Forslag%20til…