HPV-viruset kan føre til livmorhalskreft, og i år vil rekordmange kvinner teste positivt. Likevel er vi ikke bekymret, og vi vil forklare deg hvorfor.
Leserinnlegg – Av Ingrid Stenstadvold Ross, generalsekretær i Kreftforeningen og
Geir O. Wehus, distriktsleder i Kreftforeningen Agder
I januar retter mange land i verden søkelyset mot livmorhalskreft, også vi i Norge. Gjennom #sjekkdeg-kampanjen oppfordrer Kreftforeningen kvinner mellom 25 og 69 år til å jevnlig ta en livmorhalsprøve. Nytt siden i fjor er at alle prøver nå blir testet for HPV. Det er en mer følsom test som gjør at så mange som 35.000 nordmenn i år vil få vite at de har viruset.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Vi vet at beskjeden om at man er HPV-positiv vil gjøre noen urolige. Likevel er vi glade for at denne testen er innført. Både fordi alle som vil få beskjed om at det ikke er påvist HPV i livmorhalsen deres, nå kan senke skuldrene i fem år til de får neste brev fra Kreftregisteret med påminnelse. Og fordi vi nå har mulighet til å følge opp de som er HPV-positive tettere enn før.
En av disse er Maren Hatletvedt (27). Nå får hun oppfølging fordi hun har HPV-viruset og utviklet celleforandringer, som i noen tilfeller kan være et forstadium til kreft. I 2021 stilte hun opp i #sjekkdeg-kampanjen sammen med moren Karianne Næss, som hadde uhelbredelig livmorhalskreft: «Men mamma sa det til meg før hun døde, og jeg har sagt det til venninner: Det å få beskjed om at du har HPV eller celleforandringer, trenger ikke å være noe negativt. Tenk heller at du skal være glad for at det er oppdaget og kan følges opp før det eventuelt utvikler seg! Den muligheten fikk aldri mamma. Hun sa selv at hun var et eksempel på hvor galt det kan gå hvis ikke du følger Livmorhalsprogrammet», forteller Maren.
Den nye prøven avdekker et virus som kan utvikle seg til celleforandringer – som igjen kan utvikle seg til kreft. Med andre ord: Testen fanger opp det som i sjeldne tilfeller kan være et forstadium til et forstadium. Det gir oss en unik mulighet til å overvåke en situasjon før den finner sted.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Når vi i Kreftforeningen for tiende gang setter søkelys på livmorhalskreft med kampanjen #sjekkdeg, har vi ett mål: At flere skal kjenne sammenhengen mellom HPV-viruset og livmorhalskreft. Og dermed få den dytten de trenger for å følge Livmorhalsprogrammet.
En spørreundersøkelse utført av Norstat på vegne av Kreftforeningen, viser at bare én av tre vet at livmorhalskreft nesten alltid skyldes HPV. Knapt én av ti vet at 80 prosent av oss blir smittet i løpet av livet.
Den manglende bevisstheten om dette, kan sannsynligvis forklares med at viruset for de aller fleste vil være helt ufarlig. Kroppen håndterer som oftest viruset av seg selv. Mange av de 35. 000 kvinnene som tester positivt i år, vil teste negativt neste gang.
Men nå som alle kvinner skal testes for HPV gjennom Livmorhalsprogrammet, øker behovet for kunnskap. Derfor er vår innstendige oppfordring til deg: Sjekk deg når du får påminnelse. Ikke bli redd om du tester positivt, for du vil få god oppfølging!
Har du lest dette, vet du mer enn de fleste om HPV. Hjelp oss å dele kunnskapen du nå har fått!
PS: Livmorhalsprøver er et tilbud til alle kvinner mellom 25 og 69 år i Norge. Målet er å teste alle friske kvinner for å avdekke og behandle celleforandringer før de rekker å utvikle seg til kreft. Har du symptomer som blødning utenom syklus, smerter eller unormal utflod, skal du gå til legen – uavhengig av alderen din, når du tok prøven sist, eller hva resultatet var. Da kan det være andre undersøkelser enn livmorhalsprøve som er mest riktig.