NODELAND: Nålefilting er blitt mer enn en hobby for Monica Koland Byklum, som har tegnet og formet hele sitt liv.
Av Klara Turid Fidje
– Det er sånn jeg finner roen. Å bare sitte rett opp og ned, er ikke noe for meg, fastslår Monica Koland Byklum. Til vanlig jobber hun som bussjåfør i Boreal. Siden hun begynte å kjøre buss i 1986, har hun i tillegg til ordinære bussruter også kjørt turer til Paris, Tyskland, Nederland og Polen.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Monica er hundeelsker. Vi har avtalt å møtes i leiligheten hun deler med sin mann og hundene Knerten og Donna Tella i Nodeland sentrum. Knerten, som er en russisk toy terrier, og etnahunden Donna Tella gir oss en oppvisning i kunsten å gi labb, ta en «high five» og rulle rundt på kommando. Etter å ha gitt de to dyktige hundene en godbit i belønning, viser Monica frem noen av kunstverkene hun har skapt den siste tiden.
– Jeg må jo ha noe annet å holde på med, sier bussjåføren med et smil.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Nålefilting
Det var høsten 2020 at Monica gjennom ei Facebookside fikk ideen til å begynne med nålefilting. Denne type håndarbeid er de senere år blitt spesielt populær blant kreative sjeler som nyter å prøve nye og spennende prosjekter, og handler om at man filter utelukkende ved hjelp av spesielle nåler.
– Jeg tenkte at jeg skulle i hvert fall lage hunder, smiler Monica. Hun har tegnet og formet hele livet, og studerte et år grafisk tegning. En periode laget hun figurer i brent leire. Disse ble brukt som premier på diverse hundeutstillinger.
Flere bestillinger
Etterhvert som det er kjent at Monica lager hunder og figurer i nålefilting på bestilling, har hun fått flere henvendelser. Foreløpig har bestillingene hovedsakelig kommet fra venninner som har hatt hunder, men Monica er åpen for å utvide kundekretsen.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Jeg skal snart lage en belgisk fårehund, der eier har samlet ull fra hunden, opplyser Monica. De forskjellige hunderasene lager hun ved å printe ut bilder som hun ser etter.
Innerst bruker hun ståltråd til å forme kroppen som et skjelett. Deretter legger hun på ull, før det ytterste laget med enten hundeull eller saueull i diverse farger kjøpt i butikk settes på.
Vasker med zalo
Saueull som hun får fra sauebønder blir vasket i flere vann med zalo for å få bort lukten. For å unngå toving, er det viktig å ikke røre i den våte ulla. Ekte hundehår kommer fra raser som for eksempel Newfoundland.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Ekte hundehår går ikke å bruke fra glatthårede hunder, en må ha de med underull, påpeker hun.
For å lage en hund ved hjelp av nålefilting går det med mange arbeidstimer. Det tar alt fra tre-fire timer, til mer enn en dag, størrelse og vanskelighetsgrad er avgjørende.
– Mange lager fantasifigurer, men det meste jeg gjør er disse hundene, sier Monica. Et mål har hun satt seg:
– Med tiden skal jeg lage alle hundene jeg har hatt, fastslår Monica Koland Byklum.