Ida Grødum minnet om nestekjærlighetsbudet da hun holdt tale for dagen på festplassen foran Sygna kulturhus under det store 17. mai-arrangementet.
Av Ivar Eidsaa
«Kjære Songdøler. Gratulerer så mye med dagen!
I dag er selve dagen som vi alle har ventet på. Det er hele Norges bursdag og den skal vi feire med stolthet og glede over det langstrakte land. Det er en merkedag i Norges historie hvor vi feirer demokratiet, friheten vår og respekten for fedrelandet.
Vi er samlet i dag 17. mai, vår nasjonale festdag, her på Nodeland for å feire grunnloven vår. Den ble vedtatt av Riksforsamlingen, de 112 mennene på Eidsvold den 17. mai 1814. Sammen bygget disse 112 mennene opp grunnloven vår på idealer som frihet, likhet og brorskap, og sist, men ikke minst på kjærligheten til sitt fedreland. Det er verdens nest eldste grunnlov (bare den amerikanske er eldre) og var svært radikal i sin samtid. Den la grunnlaget for demokrati, rettsstaten og maktfordeling mellom Storting, regjering og domstoler.
Så fikk vi jo ikke vår fullstendige frihet i 1814. Vi gikk inn i en union med Sverige med felles svensk konge, men vi fikk vårt eget storting og fikk endelig retten til å styre landet vårt selv. Gleden blant det norske folket var ubeskrivelig..
I dag vil jeg løfte fram den gylne regelen, nestekjærlighetsbudet og gjensidighetsprinsippet. Vær mot andre slik du vil andre skal være mot deg. Sår ikke andre, for du ønsker ikke selv å bli såret.
Vi må alle være gode mot hverandre og sette pris på at ingen av oss er like. Vi har ulik bakgrunn, verdier og synspunkter og dette må vi se verdien i og ivareta fellesskapet med respekt for hverandre. Forskjellighet er en berikelse og et gode. Den gyldne regel handler dypest sett om at vi alle er mennesker og at vi trenger hverandre. Derfor må vi være mot andre slik vi ønsker de skal være mot oss.
Demokratiet og ytringsfriheten er grunnpilaren i samfunnet vårt, men det kan fort bli skjørt. Fundamentet er bygd på respekt, nestekjærlighet og at Norge er et fritt og godt land der vi tar vare på hverandre. Demokrati forutsetter at hvert enkelt menneske tenker, engasjerer seg og deltar. Vi vil mene og tenke ulikt fordi vi er forskjellige. Men likegyldighet er en av demokratiets største fiender. Det er viktig å sette pris på friheten vi har i Norge. Friheten til å være seg selv og friheten til å elske den man elsker. Frihet er ikke selvsagt. Det er noe som vi skaper og kjemper for og står opp for sammen. Det er krefter som vil undertrykke, skremme og skape frykt. Sammen kan vi skape frihet og demokrati når vi møter hverandre slik vi selv ønsker å bli møtt.
Vi er så heldige som har en Kongefamilie som reiser rundt og viser stor omsorg for landet vårt og oss som bor her.
I sin nyttårstale i 2019 snakket kong Harald om fellesskapet som et tillitssamfunn og sa:
Artikkelen fortsetter under bildet.
«Det handler om at vi stoler på at vi vil hverandre vel. At vi ikke mistenkeliggjør hverandre. Dette skal vi verne godt om. For det er bygget på en grunnmur av dyrekjøpte erfaringer for vårt land og folk.
Vi har blitt mindre like hverandre.
Heldigvis har vi gjennom disse årene erkjent at hver og en av oss egentlig er litt annerledes. Som befolkning kommer vi nå fra alle verdenshjørner og skal leve sammen på tvers av alder og kjønn, kultur, religion og legning. På tvers av by og bygd, politisk ståsted og ulike sosiale forhold.» Sitat slutt.
Det kan kanskje være lett å tenke på dette som noe som gjelder «de andre». Sånn er det ikke. Det er du og jeg som skal møte den andre, den vi ikke kjenner så godt, den som er helt ny i bygdefellesskapet med nestekjærlighet og tanken om den gyldne regel. For det er i møte mellom enkeltmennesker det gode skjer.
Derfor er 17 mai er en dag for å tenke på samholdet man har i lokalbefolkningen, en dag for å sette pris på familie, venner og naboer og de jeg ennå ikke har blitt kjent med
En dag for musikk, sang og glede.
Når jeg var liten gleda jeg meg til å våkne til korpsets revelje. Gleda meg til å gå i tog, spise masse is og pølser og være sammen med familie og venner.
Jeg var også så heldig å spille i korps i mange år. Og med blod, svette, gnagsår og tunge instrumenter marsjerer de og sprer musikkglede over denne festdagen fra morgen til kveld. Det må vi sette stor pris på. Takk til skolekorpset som alle korpsene som bidrar til å skape fest!
Så vil jeg rette en stor takk til alle som er tilstede her i dag for å feire denne deilige dagen. Bygda er best på å skape gode arenaer og møteplasser. Samholdet og engasjementet er til å ta og føle på. Foreldre og frivillige i lag og foreninger jobber dugnad i flere timer og dager for at vi kan ha en så fin feiring sammen her i dag.
Så takk til dere, og takk til fellesskapet og samholdet som står seg som solid og sterkt her i Greipstad.
Så takker jeg 17 mai komiteen for tilliten og æren jeg fikk til å si noen ord på den fineste dagen i året.
Så ønsker jeg dere alle en fantastisk flott feiring videre og igjen gratulerer så mye med dagen. Hipp hipp hipp hurra!»