– Dette var gledelig. Det sier Jostein Andreassen i Søgne, etter at kulturutvalget i Kristiansand har vedtatt å gi 50.000 kroner slik at planene om å hedre motstandsmannen Fredrik Aaros med et bronserelieff på Sandefjellet ved Årosstranda kan realiseres. I det samme møtet ble det også en tildeling til Søgne Ungdomslag og 1. Søgne Sjøspeidergruppe.
Av Ivar Eidsaa
– Dette er noe flere har arbeidet for, sier Jostein Andreassen.
– Går alt som vi håper, kan relieffet bli avduket 8. mai, på dagen 75 år siden freden kom til Norge, sier han videre.
Det var i slutten av september at den samme Jostein Andreassen gjennom et spørsmål til kommunestyret i Søgne spurte om det var mulig å få vurdert og utredet et minnesmerke over krigshelten Fredrik Aaros.
Dette sluttet kommunestyret seg til, og valgte å nedsette en komité på tre medlemmer fra Søgne som skal avgi en innstilling til nytt bystyre for endelig beslutning. Komiteen bestod av Jostein Andreassen, Tom Løchen og Tone Pettersen. Komiteen valgt også å knytte til seg Reidun Ravnevand Nilsen og Ole Johan Sverdrup, som er i nær famille til Fredrik Aaros. Kulturrådgiver Magne Haugland har vært komiteens sekretær.
75 år siden freden
– Våren 2020 blir det 75 år siden freden kan feires etter at Norge og Søgne hadde vært okkupert av Nazi-Tyskland i fem lange år. Dette vil bli markert både nasjonalt, regionalt og lokalt. Alle som falt i kampen for vår frihet, har fått navnene på Minnestøtta ved Søgne hovedkirke. De fem krigsseilerne fra Søgne som omkom, fikk i fjor på Frigjøringsdagen 8. mai sine navn satt inn på det storslåtte Krigsseilermonumentet på i Mandal. På Rudjordsheia i Lyngdal der Fredrik Aaros ofret sitt eget liv, er hans navn og dødsdato hugget inn på en naturstein, forklarer Jostein Andreassen.
Tok sitt eget liv
I en spesiell stilling står likevel krigsinnsatsen til Fredrik Aaros.
Allerede våren 1940 dro han til England for å ta kampen opp med okkupasjonsmakten. Her ble han med i den norske hær og i marinen for deretter den 24. juli 1941 å gå inn i spesialstyrken og det sagnomsuste Kompani Linge.
Fredrik Aaros var fire ganger tilbake på farefulle oppdrag i Norge som telegrafist. Da han 12. august 1943, plutselig under sending fant seg omringet av Gestapo og tyske soldater, ga han sitt liv for at han under tortur ikke skulle komme til å røpe sine mange medhjelpere til den illegale sendervirksomheten.
Sjøspeideren og Trekkferjefestivalen
– Om så hadde skjedd, stod ikke bare en rekke privatpersoner, men også bygdene omkring i stor fare for å bli utsatt for fryktelige represalier, sier Andreassen.
– Et relieffminnesmerke i bronse har en større kostnad, og det betød mye at Søgne og Greipstad Sparebank gav 50.000 kroner å få dette realisert. Med 50.000 fra kulturutvalget kan vi få dette til, sier Andreassen.
I det samme møtet i kulturutvalget, ble det også besluttet å tildele 605.000 i tilskudd til aktivitetshus og grendehus i 2020. Av denne summen bevilget kulturutvalget 30.000 til Heimklang etter søknad fra Søgne Ungdomslag. Songvaars fyrs venner hadde søkt om 64.000 kroner, og fikk 18.000 kroner, mens 1. Søgne Sjøspeidergruppe hadde søkt om 30.000 til båthuset i Lundeelva og 20.00 til hytta ved Kvernhusvann. Kulturutvalget vedtok å innvilge søknaden om støtte til hytta ved Kvernhusvann.
Kulturutvalget vedtok også å gi 20.000 kroner til Trekkferjefestivalen.