GREIPSTAD: 54 påmeldte festdeltakere kunne lørdag 17. november feire at det i år er 100 år siden Greipstad ungdomslag ble stiftet.
Av Klara Turid Fidje
I 1918, tre uker etter at første verdenskrig var slutt, møttes noen ungdommer på Nodeland for å stifte et ungdomslag i bygda. 6. mai samme år ble Anders Dybing født. Lørdag 17. november var han hjertelig til stede for å feire at også Greipstad ungdomslag har oppnådd en alder av 100 år.
Dybing ble valgt inn som nestformann i styret for ungdomslaget i 1940, og var formann og medlem i styret i mange år fram til 1955. I mange år under og etter krigen var han fast spillemann på lagets ungdomsmøter og fester. I tillegg har han bidratt med utallige innlegg til lagets avis «Songdølen».
Litt historikk
Ved folketellingen i 1920, to år etter at Greipstad ungdomslag ble stiftet, hadde Greipstad 892 innbyggere.
– Nå har vi 20 medlemmer. Ved starten i 1918 var her godt over 200 medlemmer, hvis ikke mer. Nesten halve bygda, forteller Evy Stranden. Hun har vært leder av Greipstad ungdomslag de siste tre årene.
Både nåværende medlemmer samt tidligere styremedlemmer var invitert til jubileumsfesten på Songtun, huset som har vært tilholdssted for medlemmene av Greipstad ungdomslag siden det var ferdig bygget og klar for innvielsesfest 6.april 1919.
Jubileumsbok og hilsninger
I forbindelse med 100-årsmarkeringen ble boka «Greipstad ungdomslag gjennom 100 år» lansert. Boka er et samarbeid mellom Greipstad Ungdomslag og Greipstad historielag.
– Takk for at jeg fikk lov til å skrive denne boka. Det har vært ei fantastisk reise, sa bokas forfatter Ole Kurt Ugland.
Det var flere som ønsket å gratulere, og som hadde med både blomster og pengegaver til jubilanten.
– Å ha mangfold i ei bygd der folk kan dyrke sine interesser, er god livskvalitet, sa ordfører Johnny Greibesland i sin hilsningstale. Han fremholdt hvilken enorm betydning det frivillige arbeidet har for ei bygd, også etter at Nye Kristiansand er et faktum.
Underholdning
Cathrine Røksland fra Vigeland i Lindesnes underholdt med vakker sang basert på folkemusikk fra Irland og Skottland. Høydepunktet må likevel sies å være da Astrid Myrre leste sin egenproduserte tekst «Måneturen» i Songdølen fra 1961. Blant de mange som ifølge denne fortellingen ville starte et nytt og fredelig liv på månen, var Anders Dybing. Hans plan var å starte sin egen måneavis. Ingart Åsen skulle etter sigende ha med seg en hel kasse med julegledestiklinger, for mye måneskinn var noe julegledene skulle trives med.
Etter inntak av både smørbrød og bløtkake, var tiden inne for å avslutte kvelden med dans. Musikken sørget Songtunkvintetten, Songtuns eget husband for.