Les appellen som Tom-Inge Larsen, leder for Foreldrerådets Arbeidsutvalg ved Rosseland Skole holdt på Torvet i dag i forbindelse med demonstrasjonen som ble gjennomført fredag.
Historien om plassering av skole i nedre del av Songdalen begynner etter hvert å bli lang. Etter år med frem og tilbake om plassering vedtok kommunestyret å bygge ny skole på Vollan i 2018.
Nå blir vi vitne til at administrasjonen i ny kommune legger frem forslag om å skrinlegge skolen på Vollan. Det er nå en ting, men vi ser også at Rosseland skole likevel foreslås nedlagt, men nå uten at den erstattes, og elevene skal splittes mellom Nygård og Tunballen skoler.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Dette er et skrekkscenario fra diskusjonene om kommunesammenslåing vi nå ser kan bli en realitet. Et scenario vi i den tiden ble beroliget med var helt uaktuell. Velkommen til storkommune!
Med en nedleggelse mister vi mulighet til å samles gjennom idrett og andre arrangementer i nedre del av Songdalen. Fritidsaktiviteter som idrettslag, kor og korps har rekrutteringsgrunnlaget sitt fra området.
Skal disse organisasjonene måtte begynne å kjempe mot tilsvarende organisasjoner i Søgne om barna? Songdalen ungdomsskole har en stor del av elevmassen sin fra området, er tanken at ungdomsskolen på Nodeland skal gjøres mindre, eller forventer man at elevene bygger sosialt nettverk og aktiviteter på Tangvall på barnetrinnet for så å rive opp i det og bygge nytt på Nodeland på ungdomstrinnet?
Artikkelen fortsetter under bildet.
Den siste tiden har tall fra Fædrelandsvennen vist at Songdalen som bydel, og kanskje spesielt Rosseland, har utfordringer knyttet til stor andel av unge uføre og barn i lavinntektshusholdninger. Splitting og fordeling av barna på Tunballen og Nygård skole vil potensielt ha store konsekvenser for spesielt disse gruppene blant annet ved at terskelen for å delta i aktiviteter knyttet til idrett og andre sosiale tilstelninger blir høyere på grunn av økt avstand.
Uten fasilitetene vi har tilgjengelig på Rosseland i dag og ville fått på Vollan, er det svært utfordrende å opprettholde et idrettstilbud lokalt, spesielt for de minste, og det er svært mange som benytter seg av dette tilbudet i dag.
Et av hovedargumentene for nedleggelse er at det angivelig er betydelig overkapasitet på skolene det er snakk om å flytte elevene til, Nygård Skole er 77% utnyttet dette skoleåret, mens Tunballen er utnyttet 63 prosent ifølge rapporten lagt frem av kommunen. Rosseland skole har i inneværende skoleår 122 elever, hvorav 70 hører til områder som vil Søgne til Nygård skole etter forslaget.
Om tallene fra rapporten stemmer vil disse elevene alene gjøre at Nygård Skole er 92 prosent utnyttet, som er over vurdert funksjonell kapasitet. Både på Nodeland og Nodelandsheia er det større boligfelt under utvikling som etter vårt skjønn vil legge mer press på kapasiteten enn gjennomsnittet av befolkningsøkning i en modell.
Det fungerer ikke å balansere elevtallene fint i en graf slik den fremstår i rapporten all den tid det er geografi som bestemmer hvor elevene skal plasseres.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Ved en nedleggelse vil buss bli en del av den nye hverdagen til et flertall av elevene. I tillegg til ekstra kostnader til skoleskyss, er dette også elever som i mange år har gjort det sterkt i den nasjonale «gå-til-skolen» konkurransen Beintøft. I inneværende skoleår stakk sågar 6. klasse på skolen av med hovedpremien i hele konkurransen.
Vi snakker altså om elever som i dag ikke belaster budsjetter med kostnader til eller miljø med fossil skoleskyss. Selv om elevene i stor grad vil kvalifisere til gratis skoleskyss, dekkes ikke transport til og fra SFO, slik at mange vil måtte utom Tangvall eller oppom Nodelandsheia med bil før de kan dra til jobb i byen etterpå.
På Rosseland i dag velger mange å slutte med SFO i 4. klasse fordi det er enkelt å komme seg hjem på egenhånd, dette vil ikke være mulig etter nedleggelse. SFO plasser koster penger både på oppvekst- og familiebudsjetter.
I rapporten påstås det at det er like langt fra Volleberg til Vollan som til Nygård, og at den «geografiske ulempen» dermed blir den samme. På papiret stemmer dette noenlunde, fra innkjørselen til Volleberg til Nygård Skole er det nokså nøyaktig fem kilometer, og til skoletomten på Vollan fire kilometer.
Til Vollan er det gang- og sykkelsti hele veien, mens skoleveien til Nygård vil gå langs Toftelandsveien, som i tillegg til å være uten gang- og sykkelsti er smal og det følger tett inntil elva Sygna hele veien. Det vil ikke være forsvarlig for elevene å sykle om de så heller hadde villet det.
For vår del er ikke det viktigste å få en ny skolebygning – eller svømmehall for den saks skyld – men å beholde en skole i nærheten av elevene og aktivitetene rundt. Skole er ikke kun et sted for læring, det er også et viktig samlingspunkt for andre aktiviteter som knytter lokalmiljøet sammen.
At det ikke er midler til å gjennomføre eksisterende vedtak får de foregående kommunestyrene i Songdalen ta på sin kappe, men det må da være bedre å bruke midler på heller pusse opp eksisterende skole på Rosseland. Med den oppståtte muligheten for å kjøpe nabotomten til skolen åpner det kanskje heller for muligheter litt lenger frem i tid?