Olav Grenstad lover nye forestillinger på Undervannsskjær Teater på Skolehuset i Ny-Hellesund gjennom sommeren.
Av Vibeke Garmann Johnsen
Klovnemoro for familien i skolehuset på Monsøya i Ny-Hellesund i påsken var populært. Det var to stappfulle hus og et halvfullt. Det er blitt en tradisjon som har holdt på i fire år.
– Det var ei som var med i år og tok halvparten av forestillingen. Jeg lager ikke noe nytt, men det gamle klovneriet fungerer, men jeg kunne godt tenke seg at andre yngre tok over denne tradisjonen, sier Olav Grendstad.
Dagny dukker opp
Det er snart tid for sommerforestillingen på Undervannsskjær teater, og jeg vil høre hva den skal handle om. Jeg møter Olav Grendstad i Kristiansand. Han kommer rett fra en begravelse til en dame som ble 99 år.
– Jeg skal bruke Dagny-skikkelsen, Dagny fra Torsgate på Lund. Jeg bruker henne til å få sagt noe om ting som skjer rundt oss, sier han. Hun var en jeg var i begravelse til nå, var en slektning, som hadde bodd i Torsgate. Hun var litt forbilde til Dagny.
Oppstod litt tilfeldig
Ja, hvordan oppstod rollefiguren Dagny?
– Det var jeg og en annen som tullet og pratet som to gamle damer. Jeg vet ikke helt hvordan det begynte. Vi hadde en tekst til en russerevy i 1985 som hun var med i som var en start.
Syns du det var litt snobbete på Lund, spør jeg?
– Ja, jeg syntes det. Jeg bodde i Torsgate på Lund i halvannet år under gymnastiden, da jeg gikk på Katta (Kristiansand katedralskole). Det var så veldig kristelig, syntes jeg, alt var så gjennomsyret av religiøse holdninger. Det var jo den finere delen av Kristiansand. Hun hadde litt av alle de kristelige tingene. Det å spille en gammel dame er ellers et veldig tradisjonelt revyknep. Det var tilfeldig at hun ble til.
Har sans for det enkle hyttelivet
Dagny er litt fin på det, men har også veldig mye sundt folkevett i henne. Han syns det er greit at han spiller en karakter at det er noe bra ved.
– Det å spille gamle damer som ikke husker ting eller misforstår ting, det er ikke så veldig interessant, syntes jeg. Så kan jeg bruke den karakteren til å fremme forskjellige synspunkter og meninger, sier han.
– Har Dagny vært i Ny-Hellesund før?
– Det tror jeg ikke, men hun kjenner godt til Sødalene på naboøya, sier han.
– Det blir en ferie for henne for å komme seg litt vekk eller kanskje hun skal på sommerjobb. Hun har sansen for det enkle hyttelivet. Et hytteliv som ikke er overdådig. Hun lapper tøyet sitt og er nøktern.
– Ja, jeg må ha en forklaring på hvorfor hun er i Ny-Hellesund, sier han.
Høllebåten kjører fast
Olav Grendstad er opptatt av mange aktuelle temaer. Noe kan ses på snutter på nettet. Han legger ut en sekvens med Dagny en gang i uken på Facebook under Dagny sin side.
Grenstad forteller at første akt i sommerforestillingen i år vil ta opp ulike tema. Den andre akten blir med Dagny.
– Jeg syns kommunesammenslåingen er veldig tilfeldig. Det er mange andre reformer som også virker tilfeldig. Politireformen for eksempel. Jeg er også opptatt av klima og miljøaspektet, sier han.
– Det blir sanger og noe som involverer publikum, minibasar eller noe slikt. Det blir noe improvisering, sier Olav Grendstad.
Høllebåten skal kjøre fast til hver forestilling. Det begynner 3. juli og går ut august, på onsdager, torsdager og fredager. Så er det friuke fra 17.-20. juli og fra 7.- 10. august.
Faktaboks: Olav Grendstad er teaterdirektør, regissør og skuespiller på Undervannsskjær teater på Skolehuset og er også kjent som «Dagny fra Lund«, medlem av Lund Kristelige Mopedklubb.