Enten vi liker det eller ei – vi har skiftet kommunevåpen – nå for godt. Ikke lenger Hellevardene, men det som Kristiansand by hadde før sammenslåingen for noen år siden og som nå etter folkeavstemningen ble endelig.
Av Jostein Andreassen
Så nå må vi jo vite litt om dette. Her er et forsøk. Men – objektivt sett: Kristiansands byvåpen er et av de fineste i hele Norge, vi kommer ikke utenom det. Bare spør dem som har greie på slikt.
Kommuneblomst
La meg si med det samme: Søgne hadde fra 1993 av etter mitt forslag strandnellik som kommuneblomst. Songdalen hadde geiterams, Kristiansand hadde en spesiell plante, hvit pestrot.
Etter mitt forslag vedtok et utvalg i april/mai 2020 at den nye storkommunen skulle ha STRANDNELLIK som kommuneblomst. Spør om jeg var lykkelig over det. Håper mange er det. En herlig blomst, som vi har et så fint dikt om, skrevet til en i Søgne fra Ernst Hotel i 1931 og som vokser i masser og glede fra Lillesands grense til Lindesnes’ grense! ”Strandnellik, strandnellik, kjæresten vår ..” (Vilhelm Krag til tolloppsynsmann Johannes Tønnessen).
Her er en forklaring på Byvåpenet:
Korset: På toppen av kongekrona.
På Kongekrona: RFP = Regna Firma Pietas = (Latin): Gudsfrykt styrker rikene.
Dette var kong Christin IVs private valgspråk, han grunnla byen i 1641.
Løva: Løven av Juda (1. Mosebok kapittel 49, vers 9). Symbol på Jesus Kristus. Denne løva er i Norges riksvåpen fra 1200-tallet av og er veldig vanlig i mange lands riks- og kongevåpen. Et av Europas eldste riks- og kongevåpensymboler.
Øksa (her: hellebard): I Norges riksvåpen/kongeflagg etc. holder løva ei øks. Selvsagt er dette et symbol på vold og makt, men øksa er her Olav den Helliges helgen-attributt, dvs. det er alminnelig at helgener blir avbildet/framstilt med det våpenet de led martyrdøden ved. Se bare på apostelrekka på gallerifronten i Gamlekjerka. I Kristiansands byvåpen står løva med en hellebard. Når løva holder denne med alle fire labbene, betyr det at den (altså Kristus) har ”den fulle kontroll”.
Furu: Byen ble grunnlagt i 1641 på en furulund. ”Byfurua” stod lenge på nordsida av Torvet.
En lukket kongekrone: Byen er grunnlagt av en konge. Andre byer, som ikke er det, har en taggete kongekrone.
”CAUSA TRIUMPHAT TANDEM BONA” (LATIN) betyr: ”Den gode sak seirer til slutt”.