Bygdelaget Agderlag i USA vil markere 200-år for utvandringen til Amerika med å be medlemmene skrive en fortelling om de i familien som utvandret. Hvor de kom fra og hvor de slo seg ned må være med, og også annet av interesse om livet for de nye immigrantene.
Av Torbjørn Greipsland
Det opplyser Tamra Foster, som er «Director for Geneology» i laget. Det vil også bli vurdert å utgi historiene i en bok. Det var i 1825 at sluppen Restauration seilte fra Stavanger til USA med vel 50 barn, kvinner og menn om bord.
Agderlag ble etablert i 2019. Men det fanes et tidligere Agderlag som ble dannet i 1926, men nedlagt i år 2000. Laget har nå 66 medlemmer med en stor overvekt fra Minnesota, nemlig 37. Det er 50 bygdelag i USA.
Kristiansander er President
Tre ganger i året publiserer Agderlag Newsletter. Der finner vi informasjon om lagets virksomhet, også om virksomheter til Bygdelagenes Fellesraad, som er overbygningen til medlemslagene.
Leder eller President som det heter, for Agderlag er Jerry Ugland med slekt fra Augland i Kristiansand.
Visepresident er Dianne Richey. I hennes slekt er blant andre Christian Rosenberg Pharo i Grimstad og Axel Christian Pharo, som var sogneprest i Fjære. Hans barnebarn Louis Pharo giftet seg med Jacob Tryde.
– Fremdeles har jeg slekt i Norge. Per Christian og Martha Tellefsen bor i Skedsmo og Tom Rune Thorvaldsen og familie i Kristiansand, sier Dianne Richey.
Sekretær og slektsforsker er Sherie Edwards med slekt i Bykle, kommunikasjonssjef Jean Knaak, med røtter i Bakke og Sirdal, redaktør Sandra Bestland med slekt i Valle, medlemssekretær Peg (Nelson) Schelllin.
Pegs bestefar på morsiden var Ellef Omholdt Nilsen fra Fjære i Aust-Agder. Oldeforeldre var Nils Kristian Nilsen og Elen Andreas Ellefsdatter, begge fra Fjære. Tipp-oldeforeldre var Niels Amundsen og Ingeborg Aanonsdatter fra Holt i Aust-Agder. Peg Schellin har vært fem ganger i Norge, men ikke besøkt slekta i Aust-Agder. Det skal skje på neste tur.
Etterkommer av Eidsvoll-mann
Redaktør for Agderlag Newsletter, Sandra Bestland, har røtter på Besteland og Tveiten i Valle i Setesdal.
Hun skriver i ett av nyhetsbrevene at hun er etterkommer av Eidsvoll-representanten Olav Knutson Tveiten. Han var hennes tipp-tipp-oldefar. Han var lærer og lensmann. Han ble dømt for mord, men seinere frifunnet. Han var en av de 112 som deltok i Eidsvoll-forsamlingen i 1814 da vi fikk vår grunnlov.
Hun har skrevet en meget interessant artikkel om den glemte pianisten, musikkforlegger og komponisten Theodora Cormontan, hvis foreldre Hans Schelderup Cormontan og Nicole Meldal i flere år bodde i Arendal, der faren var prest. Theodora fikk utgitt flere av sine komposisjoner av musikkforlaget Warmuth, det ledende skandinaviske musikkforlaget.
Familien emigrerte i 1887 til Minnesota. Men samme år ble Theodora skadet da hun skulle gå om bord i et tog, og hennes virksomhet ble sterkt redusert. I 2011 ble det funnet en kasse på et loft i St. Peter, Minnesota, med om lag 150 håndskrevne komposisjoner. Digitale kopier av disse finnes på Aust-Agder museum og arkiv.
Også arendalitten Jens Munks tragiske reise til Nord-Amerika i 1619-20 får omtale av Sandra Bestland. Han og to av mannskapet klarte på underfullt vis å seile skuta tilbake til Norge Men da var 63 av mannskapet døde.
Hun har også skrevet om krigsseileren Magne Jomar Hansen fra Loshavn, Farsund.
På spørsmål om Sandra kan norsk, nevner hun lefse og lutefisk og lingonberries. Det siste er vel helst svensk-engelsk.
Minnekirken i Minneapolis jubilerer
Jean Knaak med røtter i Bakke og Fintland/Sirdal, har skrevet en artikkel om Den norske lutherske Mindekirke i Minneapolis. I år er det 100 er siden det ble vedtatt å etablere en menighet der med norsk språk. Den ble bygd i tro til Gud i de harde 30 årene etter enestående innsats fra mange, blant andre presten Elias Rasmussen. Menigheten er fortsatt aktiv. Den har nå i mange år hatt gudstjenester både på norsk og engelsk. Leder for jubileumsfeiringen er Gracia Grindal, tidligere professor ved Luther Seminary i St. Paul, Minnesota. Mange sørlendinger har opp gjennom årene vært medlemmer i denne kirken.
Jeg kan legge til at kirken er påbygd flere ganger. Det førte til at det er fire kjøkken i kirkebygget. På besøk i kirken spurte en hvorfor de har fire kjøkken? Det var vel vaktmesteren som da svarte: – Vi fikk ikke plass til et femte!
Menigheten er kjent for sine gode lunsjer og middager. Men et år før påske foreslo professor Gracia Grindal at de skulle lese gjennom hele Bibelen i fastetida. Over 40 meldte seg. De og noen flere gjorde det, så det er ikke bare gode lunsjer og middager som preger menigheten, men også den åndelige mat.
Jean Knaak har med opplysninger om at mat til 17.-maifeiringen gjerne er pølse i lompe og iskrem.
I ett av nummerne med et par gode historier, som norskamerikanerne sikkert tåler godt:
– Hvorfor tar nordmennene med seg en stige til supermarkedet? – Fordi prisene er ekstremt høye.
Og en til av samme slag: – Hvorfor kryper nordmennene på gulvet når de er på supermarkedet? Fordi de ser etter lave priser.
Medlemmer
Her er navn på noen av medlemmene og sted i Norge de har tilknytning til: Ruth Hagander Storeview, Upstad i Setesdal, Naomi Hagen, Eiken, Flekkefjord og Suleskar, Rebecca Hanna, Oddernes, Høllen og Ytre Strai, Jill Hanson, Bakke og Sirdal, Sewrine Sue Harpold Boise, Bygland, Carolyn Hovlan, Søndeled og Lindland, Juanit Ingvaldson, Søndeled og Wayne Jorgenson, Timenes, Kristiansand.
Nye medlemmer kommer til. Her nevnes Rinita Dalan, Daland, Tryland, Ågedal, Håverstad, Donna Kulenkamp, Fossdal, Fjotland, Øyslebø, Ken Larson, Gyland, Nuland, Hagevoll, Nedland, Joann Parker, Rysstad, Straume, Brokke.