Sett av søndag 17. november til en helt spesiell opplevelse på Prestegården! Vi inviterer til et unikt arrangement som setter kvinnehelse, kulturhistorie og kunst i sentrum. Det fremkommer i en pressemelding fra Søgne gamle prestegård.
Med sine interessante foredrag vil Dr. Camilla M. Røstvik og stipendiat Marianne Gjellestad ta oss med på en reise gjennom temaer som oppleves svært relevante og tankevekkende, og kanskje også litt tabu, i dagens samfunn.
Mensens kulturhistorie – et foredrag med Dr. Camilla M. Røstvik
I århundrer har menstruasjon vært omgitt av tabu og taushet – men nå løftes det fram som aldri før! Dr. Camilla M. Røstvik dykker ned i menstruasjonens skjulte historie i Norge. Gjennom kvinners personlige historier fra 1900-tallet avslører Røstvik hvordan sanitetsprodukter, kultur og samfunnsendringer har formet opplevelsen av menstruasjon, fra skam og skjul til en voksende åpenhet. Med en spennende blanding av historie, aktivisme og internasjonale perspektiver utfordrer Røstvik oss til å se på menstruasjon som et tema som strekker seg langt utover det rent personlige.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Kvinnekroppen – grunnlag for liv, tilværelse og kunst
Hva betyr egentlig kvinnekroppen – ikke bare biologisk, men som kilde til kunst, tilværelse og liv? Marianne Gjellestad tar oss inn i en verden hvor kvinnekroppen står sentralt i alt fra helse til samfunnsliv. Med innsikt fra sin forskning på kvinnehelse og arbeidsliv, viser hun hvordan kropp og helse påvirker kvinners muligheter og uttrykk. Og hvordan kan kunsten åpne nye perspektiver på dette? Gjellestad stiller spørsmål og utfordrer til refleksjon over hva det vil si å være kvinne – på godt og vondt.
Utstillingen Blod, svette og tårer
Etter foredragene anbefaler vi at du tar turen bort i Presteboligen og tar deg en runde i den dypt personlige utstillingen Blod, svette og tårer, hvor kunstnere Eva Hoven, Anette Rosenberg og Astrid Mørland gir sterke uttrykk for menneskekroppens betydning i kunsten. Kunstnerne selv vil være til stede for å dele sine tanker og historier bak verkene.
Praktisk informasjon
Prestegårdskaféen og utstillingene holder åpent fra kl. 12.00 til 16.00. Foredraget starter kl. 13.00. Søndag 17. november er utstillingens siste visningsdag. Vi oppfordrer alle til å benytte sjansen til å få med seg både foredrag og utstilling – en kombinasjon som vil være en sterk opplevelse for både hjertet og hodet.