Et klart flertall av bedriftene i regionen forventer vekst i omsetningen og økt overskudd. Ikke fulgt så mange mener det vil være behov for å styrke bemanningen, og halvparten av bedriftene tror at en bærekraftig drift og utvikling vil påvirke budsjettene i 2020.
Av Ivar Eidsaa
Interimscenen på Agder Teater var fylt til trengsel da Sparebank 1 SR-Bank onsdag fremla sitt årlige konkjunkturbarometer, hvor nær 800 bedrifter i regionen er blitt spurt om hvilke forventninger bedriften har til 2020.
Tallene viser at nær 60 prosent av bedriftene i tidligere Vest Agder forventer vekst i omsetningen. Over halvparten mener den økonomiske utviklingen vil være positiv. Et klart bilde er også at lønnsomheten er på god vei opp, og nær 60 prosent av bedriftene opplever også at ordrereserven øker.
– Vi har bak oss noen krevende år. Fallet i oljeprisen gjorde at mange bedrifter fikk en nedgang i omsetningen. Lønnsomheten falt, og oljenæringen tapte 50.000 arbeidsplasser. De årene er nedgang blitt snudd til oppgang. Vi så det i tallene for 2018 og 2019, og konklusjonen i årets konjunkturbarometer er at oppgangen vil fortsette, fremholdt sjefsøkonom i Sparebank 1 SR-Bank, Kyrre M. Knudsen.
– 2020 ligger an til å bli et bra år for regionale bedrifter, drevet av økt eksport, en god oljepris og økt oppmerksomhet på å ha en god bærekraft. Bedriftene fokuserer mer og mer på en god bærekraft i alt man foretar seg, selger og utvikler.
Jobbveksten er også god. Agder har de to siste årene vært på linje med landet for øvrig. Der tallene for i år anslår at antall personer i arbeidsforhold vil øke med 1,9 prosent og en økning på 3,9 prosent de siste to årene, anslås veksten i Agder å være 1,4 prosent i år, og økningen de siste to årene har vært 3,7 prosent.
Flere bedrifts- og styremedlemmer kunne også bekrefte at et økende antall bedrifter møter krav fra kundene om å dokumentere en bærekraftig drift og utvikling.
– Vi har kunder som sier at de forventer som grunnlag for anbud at vi kan dokumentere hva det vil koste og kreve å lage en utslippsfri byggeplass. Det fordrer store utfordringer, nye verktøy og nye måter å jobbe på, kunne John G. Bernander, styremedlem i Kruse Smith-gruppen fortelle.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Det er markert flere som har endret strategi det siste halvåret.
– Nå har 60 prosent endret strategien. Det er også markert flere som har endret investeringer og investeringsplaner som følge av økt fokus på en god bærekraft. Hele 40 prosent har endret investeringsporteføljen, kunne Knudsen fortelle.
– Det skyldes økt eksternt påvirkning i arbeidet med bærekraft, over hele linjen, fra kunder, myndigheter, eiere, ansatte og leverandører, sa Knudsen.