– Dette er en stor dag. Endelig er lysthuset for demente her ved Søgne Omsorgssenter ferdig. Janne Lossius og Inger Marie Lohne fra Søgne Demensforening strålte om kapp med solen da lysthuset offisielt ble åpnet av ordfører Astrid Hilde tirsdag ettermiddag.
Av Ivar Eidsaa
– Dette har vi arbeidet for lenge, sier Lossius og Lohne.
– Uten det initiativet som Wenche Kvarstein, avdelingsleder for skjermet enhet ved Søgne omsorgssenter tok, hadde ikke dette blitt noe av, sa Lossius og Lohne og kunne overrekke Kvarstein en flott blomsterbukett.
– Det er også mange som har bidradd til at lysthuset er blitt realisert, sier Lohne.
Pengegaver og basar
Rolf Fiskå fra XL-bygg kunne i august i fjor overrekke Søgne Demensforening en sjekk på 32.000 kroner.
– Vi har arbeidet lenge for å få bygget et lysthus, eller allbrukshus som vi også kan kalle det, sier Wenche Kvarstein.
Pengene som XL-Bygg gav i fjor ble lagt potten slik at et vinterisolert lysthus kom mye nærmere i å bli realisert.
Det ble i fjor også gjennomført en basar som innbrakte 65.000 kroner. Planen var å kjøpe et ferdig lysthus. Men et slikt ble for lite. Inger Marie Lohne i Søgne Demensforening tok da kontakt med arkitekt Ivar Nilsen i Byggtegning Sør AS i Søgne. Han tegnet et lysthus som arkitektonisk passet med Søgne omsorgssenter.
TV-aksjonen
Det ble også søkt støtte fra TV-aksjonen «Ingen tid å miste» som gikk til Nasjonalforeningen for folkehelsen som Søgne Demensforening er en del av.
Men man manglet fortsatt midler. Derfor var gaven fra XL-Bygg og andre bedrifter i Søgne avgjørende for at lysthuset kunne bli bygget.
Når Lossius og Lohne har vært rundt og informert om hva de ønsker å få til, er de blitt møtt med den største velvilje. Ivar Nilsen har tegnet bygget. Per Try har forestått grunnarbeidet. PK Entreprenør har støpte sålen. SIAS har stått for el-installasjonen. Også Søgne Seniorsenter og Søgne Lions har støttet prosjektet.
Kan gi enda bedre omsorg
På et tidspunkt i fjor var det kommet inn rett i underkant av 300.000 kroner for å få reist lysthuset. Da manglet det fortsatt cirka 100.000 kroner. Oppfordringen gikk ut til bedrifter og andre om å være med å bidra. Svært mange tok hansken. Til slutt var finansieringen i boks og byggingen kunne begynne.
– Lysthuset gjør at vi kan gi en enda bedre omsorg til de demente. Det å kunne skifte stue når det er behov for det, og dermed mulighet til å en større en-til-en kontakt, er veldig verdifullt, sier Wenche Kvarstein.