SØGNE: Hvordan redusere søppel i naturen? Minusplastfestivalen ga svaret.
Av Klara Turid Fidje
Se stort bildegalleri mot slutten av artikkelen.
Arrangørene av tidenes første Minusplastfestival i Søgne hadde forberedt grundig med informative plakater, aktiviteter og konkurranser. I Eplehagen traff vi Marit Larsen i full sving med å forberede hjemmelaget plastelina.
– Denne er økologisk, uten kjemikalier og består av mel, farge, salt og olje, forteller Larsen. Naturlige produkter som finnes i de fleste hjem, og som derfor er mulig å fremstille ved kjøkkenbenken hjemme.
– Dette er i stedet for slimet som inneholder kjemikalier, og som mange av den grunn får allergi av, påpeker Larsen.
Resirkulering
På standen ved siden av matteltet, treffer vi Mats Andersson med sitt mobilverksted. Til vanlig holder han til på Åros, der han de siste tre år har drevet med resirkulering av originale skjermer og mikrolodding.
Artikkelen fortsetter under bildet.

KONKURRANSE: Torill Andersson og Charlotte Andersson forbereder sorteringskonkurranse.
Renate Hove Østby står på stand for nettbutikken BeeOrganic, som ble startet av Ingvild Endresen fra Songdalen for fem år siden.
Artikkelen fortsetter under bildet.

SORTERINGSKONKURRANSE: Intens konsentrasjon og diskusjon om hvor tingene skal sorteres.
– Vi har fokus på bærekraftige varer uten plast. Lager og kontor har vi på Varodd A/S, reklamerer Hove Østby. Foran seg på bordet er alt fra sugerør av hvetestrå til gjenbrukbare bomullpads og tannbørster av bambus.
Artikkelen fortsetter under bildet.

KILDESORTERING: Marit Larsen demonstrerer kildesortering i praksis.
«Nyte og yte»
Like ved Eplehagen treffer vi Gunnar Rafoss. Han har på seg gul vest, samt klype til å plukke opp eventuell søppel som folk kan ha slengt fra seg i vanvare.
Rafoss forteller at han er med i ei gruppe på Braneset kalt «Nyte og yte».
– Det går i hovedsak på miljø og natur. Vi lager turstier og rydder opp, forklarer Rafoss. Turstiene lages med meters bredde og med bro over bekkene slik at alle kan komme seg ut å gå tur.
– I stedet for å klage, så får en gjort noe. Det har med folkehelsa å gjøre, smiler Rafoss.
Det siste halvåret har Rafoss jobbet tett med Minusplast. Han gleder seg over tilbakemeldinger på at arbeidet har gitt synlige resultater, men enkelte steder er utfordringene så store at å plukke søppel for hånd er uoverkommelig, det må maskinelt utstyr til.
– Men vi har kontroll fra Prestebukta til Åros camping. I tillegg Sygna fra Årossanden til forbi Føreid, som vi passer på, forteller Rafoss.

OMVISNING: Det mer voksne publikumet valgte å bli med på omvisning. Her får de informasjon om forfatter Bjørnstjerne Bjørnson og hans tilknytning til Søgne.

OPPTATT AV MILJØ: Gunnar Rafoss passer på at ingen slenger fra seg søppel, men kaster avfallet i dunkene som er plassert ut på området.

PÅ STYLTER: Nina Selvik hjelper Ella Christine Maclean (12) med å komme opp på styltene. Familien fra Sandnes, som var på helgetur, følger Minusplast på Instagram.

BYTTEBOD: Flere benyttet anledningen til å bytte klær og leker.

SØGNE GAMLE PRESTEGÅRD: Liv og røre da Minusplastfestivalen gikk av stabelen søndag.

NETTBUTIKK: Renate Hove Østby viser frem eksempler på varer fra nettbutikken BeeOrganic.

MOBILVERKSTED: Resirkulering av skjermer og mikrolodding er Mats Anderssons spesialfelt.

PAUSE: Maria Velken med Beauty slapper av utenfor inngangsdøra til Søgnedesign.

POPULÆRT INNSLAG: Flere benyttet anledningen til å bytte klær og leker.

PLASTELINA: Daniel (7), Oskar (9) og Aurora (5), alle med etternavn Mjøbo Langseth, hadde tatt turen fra Vågsbygd for å delta på tidenes første Minusplastfestival.




SØGNE GAMLE PRESTEGÅRD: Tidenes første Minusplastfestival ble arrangert her søndag.