Målet er å nå ut til flere som trenger en håndstrekning, og samtidig få med frivillige. Det tverrkirkelige fellesskapet TilStede åpner for nye muligheter.
Tekst og foto Anne Gunn Pedersen
Da Magnus Syvertsen Gellein, styremedlem i TilStede Norge, besøkte Greipstad menighetshus, kunne han fortelle om et nettverk som er godt etablert flere steder i landet. Blant annet i Grimstad, hvor han selv bor og jobber.
– Poenget er å få tak i både de som har behov for hjelp og de som kan hjelpe, sa Gellein.
God erfaring
Det er Aud Urdal, leder av Songdalen frivilligsentral, som har tatt initiativ til å etablere TilStede i Songdalen, med stor tro på at det lar seg gjennomføre.
Sammen med Astrid Aasen, diakon i Greipstad og Finsland menighet, har hun tatt på seg oppgaven med å få nettverket på plass, og første skritt var å invitere en representant for TilStede Norge og mulige samarbeidspartene til det hun kalte inspirasjonskveld. De som møtte opp i menighetshuset på Nodeland var blant annet representanter fra Røde Kors, Lions, Greipstad menighet og Frikirken, samt flere enkeltpersoner.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Astrid Aasen jobbet tidligere som flyktningkonsulent i Grimstad og forteller at hun hadde god nytte av dette nettverket i integreringsarbeidet.
– Flyktninger skulle bli kjent med nordmenn, og jeg jobbet mye med vennefamilier, så det var gull å ha den kanalen fordi vi nådde ut til de som hadde lyst til å bidra, forteller hun.
Nå tar Aasen med seg erfaringer fra tiden i Grimstad.
Et puff for å komme videre
Aud Urdal understreker at i Songdalen har det alltid vært gode vilkår for å drive frivillig arbeid. Selv har hun ledet Songdalen frivilligsentral i 13 år.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Men folk blir eldre, og pandemien har gjort at det har stagnert litt, erkjenner Urdal, som ser at det trengs er puff for å komme videre.
– Spørsmålet er hvordan vi kan gjøre hverandre gode igjen, sier hun og viser til frivilligsentralen slagord, som er ”Møte mellom mennesker”.
– Da jeg hørte om TilStede, tenkte jeg at vi jobber med det samme. Noen trenger hjelp, og andre ønsker å hjelpe.
Luer til de som fryser
Magnus Gellein kan melde om svært gode erfaringer fra årene han har vært med i TilStede.
– Vi har klart å synliggjøre nøden for de menneskene som har lyst til å se, sier han og utdyper:
– Det finnes vilje, det finnes varme hjerter, det finnes utstrakte hender. Og det finnes luer til de som fryser på ørene. Det som må til er å lage et system, en kobling, slik at ressursene når ut til de som fryser.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Gellein beskriver det som i starten var et mailsystem, men som etter hvert ble til nettportalen TilStede.no.
– Der kan man melde inn behov lokalt, sier han og illustrerer med den eldre damen som sitter mye alene, og som gjerne skulle hatt besøk.
– Dersom behovet meldes inn i nettportalen, sendes meldingen videre til de som står på maillisten. I Grimstad har vi nå 200 mailadresser, der noen menigheter står bak, noen bibelgrupper, en bibelskole og flere enkeltpersoner. Det vil si at mange mennesker får vite om den ene dama, sier han.
Gellein legger til at de også samarbeider tett med flyktningetjenesten i Grimstad, og at Barnevernet har begynt å henvende seg til dem for å synliggjøre behovet for nye fosterhjem.
– Så dette er en kanal der mange aktører kan delta, sier han.
Første steg
I etterkant av møtet i Greipstad menighetshus kunne Aud Urdal melde om positiv respons.
– Dette var jo første steg, men flere satte seg opp med navn og mailadresse, forteller hun.
Urdal sier videre at nå skal en styringsgruppe på plass, bestående av henne selv, Astrid Aasen og helst to personer til. Det betyr at TilStede.no innen kort tid også vil inkludere Songdalen.
Aud Urdal understreker:
– Det skal ikke være så komplisert å være frivillig. Det holder lenge med et ønske om å hjelpe folk i vanskelige situasjoner.
Fakta:
TilStede er et felleskristent hjelpearbeid som ønsker å legge til rette for at mennesker i nød eller vanskelige livssituasjoner får hjelp. Arbeidet er forankret i kjerneverdier som likeverd, solidaritet og nestekjærlighet. TilStede vil forsøke å minske avstanden mellom frivillige som ønsker å hjelpe og de som trenger hjelp.
Kilde: TilStede.no
- Magnus Syvertsen Gellein fortalte om sine erfaringer fra arbeidet, som har vært drevet i tolv år i Grimstad.
- Via nettverket TilStede kan flere bli nådd. Det kan handle om praktisk hjelp i hjemmet, småreparasjoner, hjelp til flyktninger, eller få besøk for en god samtale.