NODELAND: Elever og lærere ved Songdalen ungdomsskole fikk torsdag formiddag innblikk i hvordan vårt verdenbilde kan se ut om ganske få år.
Av Klara Turid Fidje
Er vi alene? Hva består egentlig universet vårt av? Hva heter Jordens nærmeste nabostjerne? Hvem kan tenke seg å bo i en uthult asteroide? Noen som har pugget rundetidene til planetene?
Spørsmålene blir stilt av den norske science fiction-forfatteren, vitenskapsformidler og produsent av dokumentarfilmer om verdensrommet, Anne Mette Sannes. Torsdag formiddag gjestet hun Songdalen ungdomsskole sammen med sin ektefelle, astrofysiker og formidler av populærvitenskap, Knut Jørgen Røed Ødegaard.
Ble forespurt
– Det var Røed Ødegaard som ringte meg og fortalte at han og kona reiste rundt på skoleturnè med astroshowet «Out of Space», og lurte på om det hadde interesse, forteller rektor ved Songdalen ungdomsskole Øystein Dybesland.
– Det takket jeg selvfølgelig ja til, han er jo en størrelse innen feltet, med et engasjement, formidling og begeistring en sjelden ser, fremholder Dybesland.
Blant spesielt inviterte til å overvære Sannes & Ødegaards astroshow, var kirkeverge Steinar Moen. Godt skjermet for regnet ankommer han ungdomsskolen under sin stjernebildeparaply.
– Som tidligere leder i Norsk astronomisk selskap, der jeg i flere år var styremedlem, kjenner jeg godt til Knut Jørgen, sier Moen.
Er vi alene?
– Er vi alene? Et spørsmål vi tenker mye på, kanskje mer enn snittet. Kanskje blir vi sittende å klø oss i hodet hele livet uten å få svaret, formidler Sannes og Røed Ødegaard.
Elevene ved Songdalen ungdomsskole sitter som tente lys og lytter til historien om bussjåføren i Østfold som satt på en utedo og smugrøykte da en steinmeteoritt falt ned fra himmelen.
– Det var en kondritt, ikke akkurat så fint et navn, men det passet bra siden den falt ned ved en utedo, sier Sannes muntert. Meteoritter som vi kan plukke opp på bakken kommer fra asteroidefeltet mellom Mars og Jupiter, får vi vite.
Reiselivsnæring i endring
Det kan synes som science fiction, men i følge Sannes og Røed Ødegaard, kan det om cirka 20 år bli mulig å ta heis ut i verdensrommet.
– Dette er noe av det dere kan være med på. Hvis du sparer 500 kroner i året de neste 20 år, så har du til din første romheistur, sier Sannes. Som formidler at etterhvert kjenner vi alle noen som bor eller jobber på Månen. Innen ti år regner man med det vil bli bosetning der, og allerede i 2024 vil NASA ha mennesker på Månen.
For de som ikke lar seg friste av å se lysene fra jordkloden forsvinne mens man sitter i en heis på vei ut i verdensrommet, finnes andre muligheter. En svipptur til Sydney, Australia er innen rekkevidde. Ved hjelp av en rakett kan du reise hvor som helst på Jorda på under en time.
– Vi trenger unge mennesker til å teste ut teoriene og jobbe med dem, formidler ekteparet Sannes/Røed Ødegaard.
Spennende og interessant
– Gøy å se på.
– Spennende.
– Interessant.
– Vi lærte mye.
Slik oppsummerer ungdomsskoleelevene Andiana, Aleksander, Tobias, Celine og Evelin sine opplevelser denne formiddagen.
– Jeg syns det var spennende å høre hvor kort tid det er til å kunne dra til rommet, sier Tobias.
Så flokker elevene seg rundt bordet der ekte steiner fra rommet ligger utstilt. Meteoritter elevene får lov til å både ta på og kjenne på vekten av, før ekteparet Sannes & Røed Ødegaard haster videre. Neste stopp er Tunballen skole.
For deg som er interessert i å lære mer om temaet, gå inn på www.astroevents.no.