– Dette har med god margin vært det beste året siden vi offisielt startet med å registrere fangst. Årets fiske har vært veldig bra, sier Espen Halvorsen, leder i Søgne og Songdalen Elveeierlag.
Av Anja Walker Brunvatne
Når tallene nå er klare viser de at det er registrert fanget hele 606 kilo fisk i Sygna i løpet av sesongen fra 15. juni til 30. september. Dette er fordelt på 151 laks og 259 sjøørret, henholdsvis 350 kilo laks og 256 kilo sjøørret.
– Dette er 200 kilo bedre enn tidligere år, forteller Halvorsen.
Oppvekstvilkår
Halvorsen mener årsakene til at det har vært en så god fiskesesong, er gode oppvekstvilkår i elva.
– Vi vet at det er mer fisk fordi vi ofte kan se fisken hoppe, og slik har det ikke vært tidligere. Årsaken til dette er at fisken har hatt gode oppvekstvilkår. Vi har sett svære flak med smålaks på 1-1,5 kilo. Fra lakseyngelen er klekket, lever den som regel tre år i elva før den vandrer ut i havet. Det er mye av denne laksen som nå kommer tilbake for å gyte, og at den har overlevd disse tre årene i elva, betyr at det har vært gode forhold siden 2012, forteller han. Grunnen til at det har vært gode oppvekstvilkår for fisken, mener Halvorsen er en blanding mellom kalking og mindre utslipp.
– Vi bruker cirka 100 000 kroner i året på manuell kalking av elva. Dette har hatt en vesentlig betydning for at fisket har vært så godt, og er nok en av hovedårsakene. Det er også færre farlige stoffer i elva fordi det har vært mer fokus på miljø og utslipp de siste årene, forteller han.
Store mørketall
Halvorsen understreker at de tallene som nå har kommet frem, er langt fra den reelle fangsten.
– Disse tallene er kun de som er rapportert inn, og det er nok dessverre en del mørketall. Jeg vil nok si at det fort kan ha blitt tatt det dobbelte av det som er registrert, sier Halvorsen og legger til at det er viktig å rapportere fangsten.
– Myndighetene ser kun på tallene, og er det rapportert lite fisk, kan det bli flere restriksjoner på fisket. Dersom alle er flinke til å rapportere fangst og tallene viser mye fisk, blir det færre restriksjoner. I tillegg fungerer laksefiskerhjernen sånn at dersom laksefiskeren ser at det er fanget mye fisk, vil han kjøpe seg fiskekort, så der er det økonomiske aspektet også. Å registrere fangsten er positivt på alle måter for alle, sier Halvorsen.