Søgne Bondelag har ingen intensjon om å utrydde levekårene for kamirspinneren. Men ettersom landøyda er en plante med stort potensiale for foryngelse, ser vi på dette som et større farevarsel for landbruksarealene enn nytte for sommerfuglen, kamirspinneren.
Av Tor Gunnar Ormestad, Søgne Bondelag
Landøyda-planten er kommet for å bli, men holde den i sjakk er en jobb som må gjøres. I teorien inneholder en plante rundt 2.000 frø, og med flere planter stående igjen rundt om vil dette bli mange på sikt.
Grunnen til at planten er så farlig i landbruks sammenheng, er at en voksen hest/ku kan få kroniske leverskader av kun 200 gram. Og siden landøyda er en helt grønn plante første året, vil dette skape store utfordringer i ei grønn eng. Eksempelvis leiredale og alle andre gressjorder i kommunen.
Tiltaket der larvene observeres eller mistenkes å være i område, er det innafor å klippe av det gule på planten. For så å kaste det i restavfall dunken. Men ettersom forsøksringen går ut med, er beste måte å forindre foryngelse det å rive den opp med rota.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Og som nevnt tidligere MÅ planten sorteres som restavfall, slik at dette blir brent. Helst i en søppelsekk som knyttes sammen.
I et forsøk på å få kontroll med landøyda problemet går Søgne Bondelaget ut med ei loddtrekning på flotte lokalproduserte produkter og gevinster.
Det du må gjøre er å ta på hanskene forså å plukke blomster. Putte det i søppelsekker og sende et bilde av sekken/ene til oss. Større mengde blomster sier seg sjølv-flere lodd!. Trekningen blir i slutten av måneden.
Styret i Søgne Bondelag- tlf. 40510657 / 46922805
Og ikke glem, skulle du se noe til kamierspinneren så tar du kun den gule blomsten.