ØVRE HORTEMO: Bare julesnøen var savnet, da gode naboer på Øvre Hortemo møttes til det tradisjonsrike førjulsarrangementet i regi av velforeningen fjerde søndag i advent.
Av Klara Turid Fidje
– Det er alltid spennende hvor mange som kommer, sier Veronica Ryen-Kristiansen. Hun er styreleder i Øvre Hortemo vel, og har hatt hovedansvaret for gjennomføringen av arrangementet de siste fem år.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Vi befinner oss i lavvoen, som takket være lokale krefter, ble satt opp på jordene ved Skrefjellvegen tidligere i høst.
– Denne her er gull, og blir brukt mye, konstaterer Ryen-Kristiansen. Støtt og stadig når hun går forbi, ser hun røyken stige opp fra bålpanna inne i lavvoen.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Skrean lavvo
Stedet lavvoen er oppført på heter Skrean, derav navnet Skrean lavvo. På informasjonsplakaten inne i lavvoen leser vi at den er kommet i stand gjennom Søgne og Greipstad Sparebank, Tom Børre Simonsen, Otto W. Eriksen, Svein Frustøl, Jardarr Lie, Andreas Mølland og Nico Blikk.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Bare lokale som har bidratt, bekrefter Otto W. Eriksen. Han medgir å ha medvirket til at lavvoen ble en realitet, både gjennom å ha fått ideen, og til å søke banken om penger.
I et år preget av den pågående Covid-19 pandemien, så Eriksen et behov blant folk for å ha et sted hvor de kunne møtes ute.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Jeg kjører spor her når det er snø, og ser mange som går på tur. Nå kan de jo si: – Skal vi møtes ved lavvoen, sier Eriksen. Han legger på enda et par vedkubber på bålpanna, slik at naboene på Øvre Hortemo har muligheten til å varme seg litt når de kommer. Kanskje noen også har tatt med seg litt pølser de ønsker å tilberede.
Informativt
Flammene fra bålpanna lyser opp veggen der informasjonsplakaten henger. Her kan vi lese at det på jordet foran lavvoen ligger 13 synlige gravhauger, disse er fra jernalderen.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Vi får også vite at navnet Hortemo kommer fra bekken som renner ned fra Stemtjønn til Songdalselva. Den ble kalt Horta – (hort betyr knudrete tre).
Og visste du det ikke fra før, så vil en tur innom Skrean Lavvo oppdatere deg på lokal historie. Den viser blant annet til at det har vært folk i Songdalen siden 9.500 år før Kristus.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Nissebesøk
Nok historie i denne omgang. Resten får du vite ved å selv ta turen til Skrean Lavvo. Kommer du med bil, parkerer du ved Hortemotun (bedehuset), og går cirka 200 meter innover Skrefjellvegen. Lavvoen ser du til høyre, innerst på det lille jordet.
Denne kvelden er jordet opplyst av fakler som viser vei. Store og små strømmer til samlingspunktet rundt lavvoen. Spenningen er til å ta og føle på. Kommer nissen i år også, mo’n tro?
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Vi har hatt julenisse i gata så lenge jeg kan huske, sier styreleder Ryen-Kristiansen.
– Vi har bodd her i 27 år, og det har vært sånn i alle de årene i hvert fall, bekrefter Bente Uldal.
Selv om gryta med gløgg i år har blitt byttet ut med håndsprit, og de tilstedeværende må holde seg i grupper med sine egne, går det mot storfint besøk på Øvre Hortemo også i 2020.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Se, der borte er nissen, ropes det. Og ganske riktig: Like bortenfor går to rødkledde rundt og deler ut godteri til de fremmøtte. Beskjedent i bakgrunnen står en julepyntet hest (eller er det et reinsdyr, tro?) og venter tålmodig.
– Vi ser nok for oss at vi kommer til å ha det her også i årene fremover, smiler Ryen-Kristiansen fornøyd.
et var regn og hustrig vær ute, var det varmt og tørt rundt bålpanna inne i lavvoen.
JULEGJEST: Otto W. Eriksen hilser på «reinsdyret» til nissen.