Da Songdalen hagelag hadde invitert Anita S. Dietrichson til å holde foredrag om hvordan dyrke sin egen mat, var det mange som kom. Kurset var fulltegnet. Dette er en aktivitet som medlemmene har ønsket seg lenge, og som også er et uttrykk for den store interessen det er for å dyrke mat og urter og være selvberget på grønnsaker i sesongen.
Av Songdalen Hagelag, Janne Kari Stupstad
Anita S. Dietrichson fra Drivhuset mitt, ledet oss gjennom kvelden. Hun har lang erfaring som bybonde og hobbygartner, er en populær foredragsholder og kursleder, og stor på sosiale medier.
– Det er stor stas å komme her til Songdalen Hagelag som jeg har vært medlem hos i flere år, selv om jeg er bosatt på Lund, og med kjøkkenhagen min i Ytre Randesund. Her i Songdalen kjenner jeg flere, min mann har jobbet her i 10 år. Dessuten bor datter med familie i Søgne, så dette er storkommunen på sitt beste, smiler hun.
På kurset hadde Anita med seg både seg både frø, jord, merkepinner, minidrivhus og sin egenproduserte såkalender som alle fikk utdelt. Første del av kurset var teori, og der fikk deltakerne med seg en god porsjon «jord-teori», som danner grunnlaget for all dyrking. Anita er opptatt av at vi skal dyrke på økologiske prinsipp, dvs uten tilsetning av kunstig gjødsel eller sprøyting.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Og hun hadde noen gode tips å komme med på kurset.
– Først og fremst å dyrke de grønnsakene som familien spiser mest av. Deretter å starte med noe som er enkelt å få til. Å dyrke poteter, gulrøtter i melkekartong, reddik, sukkerert, spinat, salat og urter er relativt greit, presiserte hun.
– Det er også viktig å vite forskjellen mellom å bredså og så ett og ett frø. Da er det greit å tenke hvordan du ser for deg planten. En basilikumsplante har mange små stilker i ei potte, mens en tomat er kun en stilk. Sånn kan du også tenke når du sår. Ikke bli fristet til å så halve frøposen i en potte, men fordel det heller litt utover våren. Så litt og litt av gangen, og les bak på frøposen, sier Dietrichson.
Hun fortalte videre at på denne tiden av året er lyset kommet tilbake, men om du ønsker å starte i januar for å vinne tid, er du avhengig av å gi plantene ekstra lys. Ofte kan ei god lyspære være nok.
Artikkelen fortsetter under bildet.
På kurset var det ikke bare såtips, deltakerne fikk også prøve seg på å prikle – som betyr at dersom man har flere spirer som står i en potte, og som skal vokse opp «en og en», så må disse pottes om en og en – og da gjerne i en ny potte med ny og god næring.
– Jeg tenker ofte at plantene er som oss mennesker, de skal «sove» i 8 timer, altså ha det mørkt. De trenger mer og mer næring etter hvert, slik som babyene, og større og større klær (les potter) etter hvert som de vokser opp. De skal heller ikke ha for mye å drikke – da vil de ha det ut. Så vann på skåla i en time eller to, og hell av resten. Å vanne for mye er faktisk verre enn å vanne for lite, avslutter Dietrichson.
Vil du følge Anita, finner du henne på Instagram under Drivhusetmitt, FB og TikTok Drivhuset mitt