En større bevilgning fra Cultiva på 435.000 kroner gjør at Stiftelsen Porsmyr kan realisere drømmen om å flytte det gamle skolehuset som en gang stod i Finsland og etablere et skoleformidlingssenter på Porsmyr bygdetun.
Av Ivar Eidsaa
– Vi har over tid jobbet for å kunne skaffe til veie midler som gjør at vi kan flytte det gamle skolebygget som står i Finsland til Porsmyr, slik at vi kan få etablert et skoleformidlingssenter, sier Oddbjørn Follerås i Stiftelsen Porsmyr.
Pengene fra Cultiva gjør det nå mulig å kunne kjøpe det gamle kommunelokalet på Brandsvoll i Finsland, flytte bygget, transportere det og gjenoppbygge skolehuset på Porsmyr bygdetun.
Ble bygget i 1860-årene
Huset har en svært gammel og ærerik historie. Huset ble bygd i 1860-årene som det aller første skolehuset i Finsland. I 1858 bevilget bevilget Finsland herad penger til det første faste skolehuset i Kilen krets. Huset sto på Øvland og ble brukt til skolehus der i 30-40 år.
Skolekretsen bestemte så at det skulle bygges nytt skolehus i Kilen. Det medførte at det gamle skolehuset ble flyttet til Brandsvoll i 1898 og brukt til kommunelokale fram til 1957, altså i hele 59 år. En kuriositet er det at flyttingen den gangen kostet kommunekassen i Finsland 307,86 kroner.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Ble mye brukt
Det gamle kommunelokalet var lite og lenge det eneste samlingshuset bygda hadde utenom skolehuset og kirken. Alle heradsmøter, skolestyremøter og andre liknende offentlige møter ble holdt der. Distriktslegen hadde fast doktordag en dag i uken. Distriktsveterinæren brukte også huset.
Finsland folkeboksamling var plassert i bygget og huset ble etter hvert også banklokale for Finsland sparebank som hadde åpningstid hver lørdag. Idrettslaget, Framhaldslaget, Bondelaget og andre lag holdt ofte sine møter i kommunelokalet.
Fra 1898 og frem til det nye herredshuset på Brandsvoll stod ferdig i 1957, var dette det eneste kommunelokalet i Finsland. Noen uker hvert år etter 1958, ble det gamle kommunelokalet benyttet til sløydsal for folkeskole- framhaldsskoleelevene.
Etter en tid ble kommunelokalet solgt til naboen og er i alle år siden blitt brukt som garasje.
– Det gamle skolehuset er en sjelden kulturskatt. Bygget har i over hundre år tjent det offentlige livet i Finsland og deretter blitt brukt i cirka 50 år som garasje, sier Follerås.
– Det finnes flere gamle skolehus i Kristiansand kommune fra sent 1800-tall og tidlig
1900-tall, blant annet på Eidså og på Fløystøl. Bygningen er i så måte ikke unik, men
den har en historie som er svært spesiell, og som gjør den spesielt verdifull, sier Follerås videre.
Nå som pengene er på bordet, kan Stiftelsen Porsmyr gå i gang med å ta ned skolehuset, flytte det og bygge det opp igjen på Porsmyr. Porsmyr-entusiastene går på med krum hals og har beregnet at det vil gå med 775 dugnadstimer for å få gjennomført prosjektet, noe som gjør at den totale økonomiske rammen da beløper seg til 590.000 kroner, altså at egeninnsatsen er beregnet til 155.000 kroner.
Dette er Porsmyr bygdetun
Stiftelsen Porsmyr er en privat stiftelse som bevarer og driver Porsmyr bygdetun som et levende museum. Der tar entusiastene vare på Porsmyr, på gjenstander som er samlet inn,
samt gjenstander og bygninger som etter hvert vil trenge å bli tatt vare på.
Siden starten i 1997 har styret og Porsmyrs venner med 130 medlemmer, vedlikeholdt og utvidet bygdetunet fra 1856. Det står nå åtte velholdte bygninger med innhold på tunet.
I 2019 fikk Porsmyrs venner Vest-Agders fylkes frivillighetspris, og i 2012 ble Porsmyr bygdetun årets museum i Vest-Agder.
Reguleringsplanen for området syd-vest for tunet har reservert arealet til museumsformål.
Det er her man ønsker å flytte det gamle kommunelokalet fra Brandsvoll – bygd som skolehus i 1860 årene til Porsmyr bygdetun.
I 2018 ble det utført 6.200 dugnadstimer, og i 2019 var det 7.000 dugnadstimer. Dette skaper et unikt samhold og eierskap til museet. Det gjenspeiler også alle gaver og tilskudd Porsmyr får fra banker, lag og foreninger. «Vi bruker krona på begge sider», blir det sagt. Stiftelsen kjøper materialer, men bygger og vedlikeholder gratis med dyktige fagfolk på mange områder.
Lokalene brukes dessuten av mange lokallag: Knivmakerlauget, Røde Kors, Greipstad Menighet, Hørsel-laget og flere. Songdalstunet omsorgssenter, barnehagene og skolene er også brukere.