Det er uvanlig stor aktivitet hos Kulturminnefondet nå på starten av året. Søknadsmengden er fordoblet, noe som viser at interessen for å ta vare på kulturminner er stor over hele landet.
– Det har vært voksende søknadsmengde i mange år, men interessen hittil i 2021 slår alle tidligere rekorder, sier direktør Simen Bjørgen i Kulturminnefondet.
Kulturminnefondet anbefaler alle som vil sette i stand et kulturmiljø å søke om støtte.
Kulturminnefondets økonomiske ramme bevilget over statsbudsjettet har vokst fra cirka 55 millioner kroner i 2013 til 119 millioner i 2021.
Vil fortsette
Det forventes at søknadsveksten i 2021 vil fortsette, og midlene er nok til å dekke rundt 25 prosent av etterspørselen.
Bjørgen forteller at det kommer inn mange gode søknader, noe som gjør det til en stor utfordring for styret i Kulturminnefondet å bestemme hvilke prosjekter som skal få støtte.
Kulturminnefondet er et lavterskeltilbud og en rendyrket tilskuddsordning direkte underlagt Klima-og miljødepartementet.
Stor interesse
– Det er leit om noen søkere vil bli skuffet når de får avslag, men søknadsmengden viser den store interessen som finnes for å sette i stand historiske bygg, både på bygda og i byene. De økonomiske rammene til Kulturminnefondet er og blir den største utfordringen, sier Bjørgen.
Kulturminnefondets økonomiske ramme ble redusert med 10 millioner kroner som følge av statsbudsjettet for 2021. Samtidig har søknadsmengden aldri vært større, og interessen for å ta vare på kulturminner er høyere enn noen gang tidligere.
Gode søknader
Kvaliteten på søknadene til Kulturminnefondet er god.
– Våre brukerundersøkelser viser at 80 prosent som har fått støtte fra Kulturminnefondet sier at støtten har vært helt avgjørende for at de har gått i gang med sine prosjekter, i stedet for å la kulturminnet fortsatt forfalle, sier Bjørgen.
Kulturminnefondet har støttet over 6.000 prosjekter fra Nordkapp til Lindesnes i løpet av de 17 årene som lavterskelordningen har eksistert.