Siste fredag i hver måned er det mulig å få kjøpt rykende ferskt ovnsbakt bakerverk på Søgne bygdemuseum. Tilbudet som så vidt er kommet i gang, er på kort tid blitt skikkelig populært, kanskje ikke så rart, for her kan publikum få brød og andre herligheter med en himmelsk smak.
Av Ivar Eidsaa
– Vi har holdt på noen fredager, trivelig er det. Nå håper vi mange benytter seg av tilbudet, sier Kari Brunvatne Kleivset i Søgne kystkvinnelag som har tatt initiativet til dette tilbudet.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Vi stiller med baksteverk av mange ulike slag. Vi har blant annet satset på brød laget av en helt spesiell god oppskrift og forskjellige søtsaker, smiler hun.
Populært
Forrige gang bakstegruppa var i sving, var det folk innom Søgne bygdemuseum stort sett hele dagen mellom 12.00 og 15.00 hvor salget pågår. Litt før kl. 15.00 var det tomt i kurvene.
Alt som selges er blitt bakt i den vedfyrte bakerovnen som står på kjøkkenet i Søgne bygdemuseum. Allerede dagen før settes deigen. Da fyres også ovnen opp og det blir en ny fyringsrunde fredag morgen. Når ovnen er varm nok, fylles ovnen helt opp, og prosessen gjentas gjerne i en omgang til.
Artikkelen fortsetter under bildet.
I tillegg kommer flere brett med rundstykker, boller og andre smaksherligheter.
Hemmelig oppskrift
Kari Brunvatne Kleivset blir litt hemmelighetsfull når vi spør hvilken oppskrift som benyttes.
– Oppskriften kommer fra Vegårshei. Steinbakte brød utmerker seg med en god og smakfull skorpe og lang holdbarhet. Brødet er like godt flere dager etter at det er blitt bakt. Brødet må oppbevares i et linklede eller vanlig papirpose, og ikke plastpose for å sikre den gode smaken og gode skorpen, forteller hun.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Arnfinn Håverstad som setter deigen røper litt av ingrediensene han bruker: Havremel, vanlig hvitt hvetemel, sammalt fin og sammalt grov, litt rug, sesamfrø og litt søtstoffer.
– Sesamfrøet gjør virkelig susen, supplerer Kari Brunvatne Kleivset.
Donerte 50.000
Det er takket være en solid innsats av Søgne kystkvinnelag at det ble investert i en baksteovn i Søgne bygdemuseum.
I 2004 gikk Kystkvinnelaget og Mediegruppen i Søgne i gang med et bokprosjekt for å samle inn en lang rekke historiske matoppskrifter. I 2009 var boken «I bestemors fotspor» med Beth Repstad som redaktør klar, og overskuddet fra boksalget ble satt på konto. Da Søgne bygdemuseum ble vedtatt flyttet til Søgne gamle prestegård og attpåtil rustet kraftig opp, valgte Kystkvinnelaget å donere 50.000 kroner til kjøp av en ny ovn, og det er denne som står sentralt i det nye tilbudet om ferske bakervarer den siste fredagen i måneden som nå er lansert.
– Vi ønsket å bruke pengene på et tilbud som var varig og som kunne komme mange til gode, sier Kari Brunvatne Kleivset.