– Stadig flere ønsker å vite mer om hvor familien kommer fra. Det forteller Per Valebrokk i Slekt og Data Vest-Agder. I dag arrangeres Slektsforskerdagen på Kristiansand Folkebibliotek i underetasjen fra kl 10:00-15.00, og er følgelig er en god anledning til å få hjelp til å komme i gang med å finne ut hvor ens egen slekt kommer fra.
Av Ivar Eidsaa
– Interessen for å vite mer om hvor slekten og følgelig en selv kommer fra, er stor.
– Alle familier har sine unike historier. Gjennom slektsforskningen bidrar man til å forstå og bevare kunnskapen om vår fortid. Kanskje kan man også lære noe om egen identitet og samtid, sier Per Valbrokk, leder av Slekt og Data i Vest Agder.
– Slektsforskerdagen arrangeres for å vise publikum de mange mulighetene man har for å komme i gang slik at man har god fremgang i arbeidet med å finne ut mer om egen slekt, sier Per Valebrokk.
En rekke gode krefter er gått sammen om dagen. Arkivsenter sør er med. Det samme er Slekt og Data, Norges største organisasjon for alle som er interessert i slektshistorie. Arrangementet er lagt til Kristiansand folkebibliotek, hvor erfarne slektsforskere sitter klare til å hjelpe til med råd og vink.
Dagen åpnes kl. 10.00 med «Kilderr i nettsiden til Slekt og Data» ved Tormod Engebu, og deretter går det slag i slag. I løpet av dagen blir det satt fokus på hvordan søke i ulike arkiver, og Agnar Merkesnes holder foredraget «Vi knekker slektsnøtter», og Eivind G. Hoel har «DNA i slektsforskningen» som tema i sitt innlegg.
– I løpet av dagen kan man få veldig god hjelp, både til å komme i gang hvis man er nybegynner, og råd og tips dersom man allerede er i gang, men trenger innspill på å kunne løse utfordringer som har oppstått underveis, sier Valebrokk.
– Dersom noen har liggende gamle brev eller dokumenter med gotisk håndskrift kan man få hjelp til å tyde det som står der, sier Valebrokk.
Slekt og Data driver et omfattende arbeid, blant annet gravminnebasen som er en av Slekt og Datas aller viktigste og mest brukte tilbud med over 2,6 millioner registrerte gravminner og 1,6 millioner unike bilder.
– Gravminnebasen er unik og den mest tilgjengelige kilden for å finne forfedre i tidsrommet etter 1920, hvor tilgangen til kirkebøker og folketellinger begrenset, sier Valebrokk.
Gravminnebasen kan hjelpe med å finne gravstedet til avdøde slektninger, samt fødsels- og dødsdato til avdøde slektninger.
Det er fri entre, og arrangementer er følgelig helt gratis.