Songdalen ble det i januar 2015, nå har også Søgne blitt en demensvennlig kommune.
Av Ivar Eidsaa
– Avtalen som Søgne kommune og Nasjonalforeningen for folkehelsen inngår nå, innebærer at kommunen skal legge til rette slik at personer som har en demenssykdom blir tatt hensyn til, fremholder generalsekretær Lisbet Rugtvedt i Nasjonalforeningen for folkehelsen.
Undervisning
Avtalen innebærer at kommunens egne ansatte, samt ansatte og aktører i transportnæringen, servicenæringen og butikknæringen, får informasjon om hvordan de på en best mulig måte kan møte et menneske med demenssykdom.
Dette vil skje gjennom en undervisning som strekker seg over en klokketime.
– Da inviteres bedriftens ansatte til et informasjonsmøte for å vite mer. Vi vet at det generelt er lite kunnskap ute i samfunnet om hva en demenssykdom er og hvordan den kan arte seg, sier Lisbet Rugtvedt.
Songdalen var først ute
– Det at en Søgne og andre inngår en avtale om å bli en demensvennlig kommune, er et skritt for å bøte på dette, legger hun til.
Songdalen var den første kommunen i Vest Agder som inngikk en slik avtale. Avtalen som ble signert onsdag mellom Søgne og Nasjonalforeningen betyr at Søgne er den 82. kommunen i landet som inngår en slik avtale.
Flere bedrifter er blitt med
I Songdalen har demenskoordinator Inger Lise Markussen gjort en god jobb med å få bedrifter og offentlige etater med. Sparebanken Sør, Vitus Apotek og Søgne og Greipstad Sparebank er tre eksempler i så måte.
– Mange av dem som får demens ønsker å bli boende hjemme så lenge som mulig. Det at vi som lokalsamfunn vet hvordan vi skal møte en person som kan virre rundt i en butikk og ikke finne en vare, eller sågar utgangen, at en taxisjåfør kan følge en person med demenssykdom helt døren for å hindre at vedkommende blir urolig, er viktig. God informasjon er nøkkelen til å forstå hverandre bedre, sier Lisbet Rugtvedt.
Kunnskap og serviceråd
Et kurs på en time gir kunnskap og serviceråd for å møte mennesker med demens. Arbeidsplassen får kampanjesymbolet som viser at man bidrar til et mer demensvennlig samfunn, og man bidrar i en nasjonal kampanje der arbeidsplasser over hele landet gjennomgår lik opplæring.
Avtalen innebærer også at kommunen setter sammen en lokal arbeidsgruppe på tre personer som sørger for fremdriften i arbeidet. Tanken er at gruppen arrangerer undervisning lokalt, og man sørger for at kanskje den lokale demenskoordinatoren eller en annen i kommunen som arbeider med demens eller fra den lokale demensforeningen gjennomfører undervisningen.