Overraskelsene stod i kø under kulturskolens store festdag i Søgne tirsdag. Tuva Svendsen fikk Drømmestipendet på 15.000 kroner, elevene hadde urfremføring på kulturskolens egen sang, og en svært lang rekke av unge sangere og musikere viste at det gror svært godt i musikk- og dansemiljøet i Søgne.
Av Ivar Eidsaa
Rammen var perfekt. Solen skinte. Mange var møtt frem. Det ble spist pølser og is, og det var fremføring etter fremføring av de unge flotte talentene.
Det åpnet med musikkcafé i caféen, fortsatte med en utstilling av elevarbeidet samme sted. I Eplehaven var det tegning- og malingsaktiviteter.
I museumssalen fremførte en stor gjeng teaterstykket «Smykketyveriet» med Ane Fosberg i hovedrollen som Ruth.
Kulturskolens egen sang
– Vi har øvd siden februar, og har hatt undervisning en gang i uken. I dag var det urfremføring, sier en stolt lærer Maria Lied.
For anledningen hadde elevene laget eget kor. I Eplehagen etterpå teaterstykket ble det urfremføring av kulturskolens egen sang, laget av Lisa Håland som er lærer ved kulturskolen, samt flere av de andre elevene.
«Her får jeg vise hva jeg kan»
En sang til ettertanke, og som også sier mye om hva kulturskolen skal være. Vi siterer fra sangen: «Her får jeg vise hva jeg kan. Tro på at drømmen kan bli sann. Jobbe sammen over tid. Fylles med glans og energi. Vi øver hardt og trener smart, støtter hverandre, det er klar.»
Det er i år 20 år siden så å si på dagen at kulturskolen i Søgne startet opp.
Startet i august 1998
– I 1988 gjorde Stortinget vedtak om at alle kommuner skulle tilby musikkundervisning. I Søgne gjorde kommunestyret den 26. juni 1988 vedtak om at det skulle etableres en slik skole, og den offisielle oppstarten fant sted 13. august, kunne Dag Ernst, første rektor i det som den gang ble kalt Søgne musikk- og kulturskole. For å hedre en rektor som gjennom årene har gjort en svært stor og dedikert innsats for å bygge opp skolen, overrakte Roar Borøy, avdelingsleder for barne- og ungdomskultur en stor blomsterbukett til Dag Ernst.
Har 203 elever
– Den første tiden holdt vi til i 2. etasje i Haugenbygget, og det var populært å ha Hong Kong-restauranten som nærmeste nabo, sa Dag Ernst. Han kunne ellers fortelle at Marianne Lauvik, dagens enhetsleder for kultur i Søgne, var den første fløytelæreren ved skolen i en syv prosents stillingsbrøk!
Søgne kulturskole har i dag 203 elever, og tilbyr til sammen 22 ulike aktiviteter.
Da Roar Borøy bad opp ordfører Astrid Hilde og Øystein Omdal, nestleder i Norsk Kulturskoleråd Agder, ble det klart at noe spesielt skulle skje.
– Hun har danset siden hun var fem år. Nå tar hun bachelor i dans i London. Du begrunnet søknaden din med at drømmen din er å danse på de største opera- og ballettscenene, blott for å glede og inspirere andre. Det er en glede for oss å kunne overrekke deg Drømmestipendet på 15.000 kroner, fremholdt Omdal og Hilde.
Danseskole i sommer
Og hun som fikk Drømmestipendet, Tuva Svendsen, smilte bredt på direkteoverført linje fra London.
– Pengene skal jeg bruke på å gå på danseskole i Israel nå i sommer, kunne Tuva Svendsen fortelle.
Etter konserten i kultursalen, kunne hennes mor, Lill Svendsen, fortelle at Tuva går på London Studio Center, hvor hun snart er ferdig med det andre studieåret i klassisk ballett.
– Hun har lyst til å satse, og har søkt om plass ved Kibbutz Contemporary Company, en to ukers sommerskole, forteller Lill Svendsen.
Solosang og dans
Konserten ble avsluttet med solosang av en rekke elever, blant dem Hanna Balsnes, Nora Strømme, Fredrikke Tønnesen og Ingrid Fanebust, som alle dokumenterte solid talent. Som avslutning entret Tomine Flo Gausdal, Ronja Bjørnestad og Lilly Tomine Pettersen dansegulvet til flott dans.