Sønn, pappa og bestemor er blant de mange musikantene som gleder seg til helgas konsert med Søgne musikkorps og Jubileumskorpset.
Av Thorunn Lunde
– Jeg var med i 1964, da Søgne skolekorps ble stiftet, forteller Liv smilende.
– Min tippoldefar var med i Søgne musikkorps da korpset startet i 1909, sier Eskil.
Stoler plasseres, notestativ og instrumenter pakkes ut i kultursalen på Søgne gamle prestegård. Søgne musikkorps og Jubileumskorpset skal ha siste øvelse før den store jubileumskonserten med Søgne skolekorps søndag 22. september.
Søgne er kjent for mye: Skjærgården, Rockefeller-bryllupet og hodeskallen til Sol. Men bygda har også en lang og levende musikkorpstradisjon, og i år er det 60 år siden Søgne skolekorps startet opp og 115 år siden Søgne musikkorps så dagens lys.
Ikke bare har begge korpsene jubileum i år, begge korpsene har også samme dirigent og musikalske leder, nemlig Roar Brostrøm, som til vanlig er solooboist i Kristiansand Symfoniorkester og mangeårig musiker i Secret Garden.
Lang fartstid
Blant musikantene på øvelsen denne mandagen, har enkelte lang fartstid som korpsmusikant. Liv Simonsen og Arvid Hallandvik var med da Søgne skolekorps ble stiftet 12. juni 1964. Liv forteller at på den tida var det ikke så mange aktiviteter for barn i bygda, og Søgne skolekorps ble et populært tilbud.
Artikkelen fortsetter under bildet.
For Liv har musikken vært en hobby hun har hatt stor glede av. Ikke minst da hun som ung og nyutdannet flyttet ut av søgnebygda. På nye steder var det alltid et korps hun kunne begynne i og dermed bli kjent og få en tilhørighet til de nye stedene. Tilbake i Søgne har hun nå lang fartstid i voksenkorpset, og som flere av de andre musikantene i voksenkorpset, har hun hatt barn som har spilt i skolekorpset.
Å spille i korps er en hobby for livet. Det ser vi når man tar et overblikk over gjengen som gjør seg klar til øvelsen. De eldste musikantene er i slutten av 70-årene, og de yngste går på ungdomsskolen.
Stort aldersspenn
Under jubileumskonserten blir aldersspennet enda større. Skolekorpset har musikanter i alderen åtte til 19 år, og på jubileumskonserten blir det nærmere 100 musikanter som skal innta scenen på kulturhuset Sygna.
Som en lite «fun fact» til denne historien: For å kunne finne en scene som hadde plass til alle musikantene som skal spille på jubileumskonsertene, måtte arrangementet ut over de gamle kommunegrensene, og arrangere jubileumskonserten i gamle Songdalen kommune.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Om det å spille i korps ligger i genene, kan vi lure på når vi snakker med Kari, Erlend og Eskil. De er henholdsvis barnebarn, oldebarn og tippoldebarn til Martin Brunvatne, som var med på å starte Søgne musikkorps i 1909. Og Kari er altså mor til Erlend og bestemor til Eskil.
Eskil er i dag en av de eldre i Søgne skolekorps og blant de yngste i Søgne musikkorps. Å spille trommer i korps har vært drømmen hans fra han var ganske liten. Så ivrig var han, at han begynte som trommerydder et år før han kunne starte opp som aspirant i skolekorpset. Planene videre er også klare, og drømmejobben er spille trommer i et orkester på cruiseskip.
Fra tvang til glede
Pappa Erlend startet også som aspirant i Søgne skolekorps. Den første tida var han med i den landsomfattende gruppa av skolekorpsmusikanter som går under navnet TAM – tvunget av mamma. Men etter hvert ble det mer gøy enn tvang, og Erlend var med i skolekorpset fram til han var i slutten av tenårene. Etter noen år uten å spille i korps, har han funnet fram saksofonen og er med i jubileumskorpset.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Jubileumskorpset består av musikanter fra de to korpsene samt tidligere musikanter fra Søgne skolekorps og Langenes skolekorps. For det hører med til historien at i flere tiår var det tre korps i Søgne, et voksenkorps og to skolekorps.
Den siste i trekløveret i familien som er etterkommer etter MartinBrunvatne, er Kari. Hun har spilt klarinett både i Søgne skolekorps og i Søgne musikkorps. Etter hvert hadde hun også to barn i skolekorpset, og i dag spiller to av barnebarna i Søgne skolekorps.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Variert repertoar
Det kan også nevnes at i jubileumskorpset finner vi mange familiekonstellasjoner blant musikantene. Mødre, fedre, besteforeldre, nevøer, nieses, onkler og søsken.
Repertoaret på jubileumskonserten blir variert, fra spesialskrevet korpsmusikken til filmmusikk, popmusikk, rap, solister og syngende korps. Selvfølgelig har det vært foretatt arkivundersøkelser og gamle melodier fra korpsenes tidligste historie er funnet fram og bli bokstavelig blåst liv i.
Kari, Erlend og Eskil er henholdsvis barnebarn, oldebarn og tippoldebarn til Martin Brunvatne, som var med på å starte Søgne musikkorps i 1909. Kari er mor til Erlend og bestemor til Eskil. Foto: Thorunn Lunde