Se for deg Trysnes i Søgne. Derfra ser du utover havet mot syd, og du vil fornemme øygruppa Udvår.
Av Anne Solbjørg og Håkon Repstad
Fra Udvår ser du mot øst, og der kommer øygruppa Songvår til syne. På innsiden av denne er det at du kanskje øyner Kjell Arne Thomassen, i båten sin, på fiskefangst. Hummerkongen fra Søgne. Det er her han forbereder femten liter fiskesuppe, med kvalitet. Det er sommerfesten i borettslaget han forbereder.
Bjørg og Kjell Arne har også dette året tatt på seg ansvaret for mye av maten til festen. Tretti leiligheter og dertil antall beboere som gleder seg til fest og som av erfaring har kunnet spise seg gode og mette på det som serveres, uten riktig å forstå hvor mye arbeid og forberedelser som ligger bak.
Vi takker for maten og skryter, og med bon appetit spiser opp fiskesuppa.
Forberedelsene starter på Songvår
Det er på Songvår forberedelsene starter. Kjell Arne jakter den hvite fisken og kjøper inn den røde. Det er tilberedning med ekte varer fra bunnen av, noe vi andre slipper å tenke på, men med forventning ser frem til. Og dagen er kommet, og det er lørdag klokka tre.
Da har løken, fennikelen og purren blitt surret og så kokt i to-tre liter vann. Den gode smaken fra grønnsakene fremkommer, før enda mere blir tilsatt. Ei persillerot, litt pastinakk, ei sellerirot, og så enda litt mere vann.
Ei lita flaske fiskefond gjør susen i et godt oppkok før gulrøttene kan hives på.
Så etter hvert halvliteren med fløte som røres inn, og til sist er femten liter velling klar til å ta imot fisken. Torsk, lyr, kolje og laks. Alt fra Songvår, bortsett fra den røde, da. Hele 4.5 kilo fisk, før persille og gressløk topper blandingen sammen med et hemmelig antall kreps.
Suppa er klar til servering. Som Kjell Arne sier det, det er veldig enkelt å lage, men husk surringen av grønnsakene for å få frem den gode smaken.
Ved hummerfisket bruker jeg også hummer, kreps, reker og breiflabb. Da blir det enda mer gourmet. Og i den aller beste varianten må kraften fra blåskjell til, kokt sammen med selleri.
Stemningen taler for seg
Og festen starter. Opp mot 30 beboere er møtt frem i atriet. Alle i godt humør. I solskinn og sommervarme kan alle ta plass rundt benker og bord. Fellesskapet fungerer, og stemningen taler for seg. Smil og smittende latter underbygger de gode fortellingene og de gøyale gjøgleriene mellom naboer i samlet fellesskap. To gryter fulle med fiskesuppe, tilberedt og fordelt via hummerkongen fra Søgne. Stas. I timer er vi samlet til fest. Ja, for de mest utholdende, bortimot åtte timer.
På vegne av oss alle – tusen takk for en flott ettermiddag!
Vennlig hilsen
Anne Solbjørg og Håkon
Leilighet 313