I år kan Songdalen skolekorps feire at det er 55 år siden korpset ble stiftet. Korpsglede, samhold, godt miljø og fint fellesskap har stått i fokus hele tiden.
Av Ivar Eidsaa
– Det er stas at vi er der vi er dag. Vi er et korps i vekst, sier leder for Songdalen skolekorps, Renathe Sand.
Sannheten at der andre korps og for den saks skyld også lag, foreninger og organisasjoner har opplevd en nedgang under og etter pandemien, har medlemstallet i korpset vokst.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Vi har i mange år hatt en god utvikling. Det skyldes gode dirigenter og instruktører som er dyktige til det de holder på med. De er gode med barna og er flinke til å inkludere alle, sier Renathe Sand.
Har en god foreldregruppe
– De er ikke bare gode på å lære deltakerne det musikalske, men er også flinke ti å legge til rette for et godt miljø. Vi har også en veldig god foreldregruppe, og det betyr mye, legger hun til.
– Så har vi også et veldig godt styre som har sittet i mange. Det gir stabilitet, fremholder Tom-Inge Larsen, en av mange voksne som er aktivt med og bidrar.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Bare i år har Songdalen skolekorps fått en 12-13 nye aspiranter, og utgjør dermed nærmere en firedel av antall musikanter i korpset.
Får mange nye asprianter
– Vi har de siste fire årene hatt en 10-12 nye aspiranter, og har bare fire musikere som har vært med i fire år eller mer, sier Mats Kristiansen, også han en av mange voksne bidragsytere.
– Vi har klart å holde på aspirantene. De får øvd godt og har hatt en veldig fin musikalsk utvikling, legger Larsen til.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Det blir resultater av slikt. Da Songdalen skolekorps for noen år siden var med i regionmesterskapet, gikk korpset bort og ble regionmestre.
Det å drive et korps koster sitt. Uniformer og instrumenter til alle, instruktører som skal ha en godgjøring, en dirigent som skal ha det samme, er noe av det inntektene går til. Songdalen skolekorps er i den heldige situasjonen at korpset henter 20 prosent av inntektene fra det store høstmarkedet som hvert år blir arrangert siste helgen i oktober. Resten kommer i form av tilskudd og støtte fra det offentlige.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Får mer i offentlig støtte nå
– Etter kommunesammenslåingen har vi fått betraktelig mer i offentlig støtte enn før sammenslåingen. Det er mer penger som går til kulturformål nå enn det Songdalen kommune bevilget i sin tid, sier Mats Kristiansen.
Tom-Inge Larsen forteller at i Kristiansand kommune bevilges det et fast beløp til skolekorpsene, hvor korpsene får tilskudd ut ifra hvor mange medlemmer korpset har. I Songdalen kommune ble støtten gitt ut ifra en samlet pott med kulturmidler, hvor korpset måtte kjempe om midler sammen med alle andre kulturformål om penger.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Vi visste aldri hva vi ville få før, men nå vet vi nøyaktig hva vi får. Kristiansand har også ekstramidler som går på skjønn og som tildeles utover det generelle driftstilskuddet. Det kommunale tilskuddet har tredoblet seg nå i den sammensluttede kommunen sammenlignet med tidligere, sier Larsen.
Lav kontingent
– Vi har alltid hatt fokus på at det skal koste så lite som mulig for barn og unge å være med i korpset. Tilskuddene bidrar til at vi kan være et av korpsene i regionen med lavest kontingent, sier Renathe Sand. Tilbake får musikantene låne uniform, instrument og får en god pedagogisk musikalsk utdannelse av instruktørene og dirigent.
Hilde Lammers er en av dem som har vært med lengst i koret.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Minnene etter årene jeg har vært med er mange. For noen år siden arrangerte vi korpskonsert sammen med vinneren av Melodi Grand Prix – Alexander Ryback med Fairytale!, Blues Brother, utenlandstur til Scarborough i England, en lang rekke andre turer i inn- og utland er gode minner å se tilbake på, sier Lammers.
Utrolig godt miljø
– Det har alltid vært et utrolig godt miljø i korpset. Det er bare noe spesielt å være med. Alle er sammen, og musikerne kommer fra ulike skoler, og nye vennskapsbånd skapes, sier Lammers.
– I korpset har vi ingen innbytterbenk. Vi har plass til alle. Det er fullt ut mulig å spille i korps på sitt nivå. Du kan få tilpassede noter som passer den enkelte, og så er du likevel med i korpset, sier Kristiansen.
– I korpset er alle alltid gode nok, sier Larsen.
Songdalen skolekorps øver på Sygna kultursenter hver onsdag kl 18.00-20.45 og Renathe Sand presiserer avslutningsvis at korpset alltid har plass til flere musikanter.
Tilbake til forsiden…