Søgne Fotballklubb ønsker å få flere jenter inn i klubben, og jobber bevisst mot å gjøre fotball mer attraktivt for begge kjønn.
– Det er spennende tider når vi prøver å knekke koden for å få jenter til å holde på helt til voksenfotballen, sier Jarle Olafsen, ansvarlig for Akademiet og FFO i Søgne Fotballklubb.
Av Anja Walker Brunvatne
For fire år siden startet Søgne Fotballklubb med et prosjekt som innebærer å ha rene jentelag. Fram til da var jentene og guttene blandet.
– Den gang var det veldig få jenter i klubben og vi måtte gjøre noen grep. Vi så underveis på en del av årskullene at det var stort frafall på jentesiden, mens nå som vi har rene jentelag er det mer stabile grupper, forteller Olafsen.
Forskjeller
Det har lenge vært flest gutter som er interessert i fotball, men Søgne Fotballklubb håper å åpne opp for enda flere jenter ved å ha rene jentelag. Likevel er det fortsatt flest gutter som er interessert i fotball, spesielt blant de yngste.
– Vår erfaring er at guttene er mer dedikerte og bestemt på at når de begynner på skolen, så skal de begynne på fotball. Det vi ofte ser hos jentene er at andre idretter som turn, dans eller håndball gjerne står høyt i kurs når de begynner på skolen, sier Olafsen. Da jentene fortsatt spilte på lag med guttene ble det en del frafall.
– Tilbakemeldingene vi fikk var at mange jenter synes at det var litt voldsomt med guttene. De er litt mer harde og tøffe, og de lekesloss gjerne mens de venter, mens det er mer skravling hos jentene. I tillegg ser vi at når jentene blir eldre, blir det en del fysiske forskjeller, sier Olafsen.
Økende interesse
Frafallet ønsket klubben å gjøre noe med, og de føler de har kommet godt på vei.
– Da vi startet med jentelag så vi at behovet var der og at interessen ble større blant jentene. For eksempel startet 2010-kullet opp med rundt 11 jenter, og 20 det andre året. Status per i dag er at jentene i alle årskull har tilbud om rene jentelag, forteller han. Det er fortsatt flere gutter enn jenter i klubben, men på landsbasis er fotball den desidert største idretten blant jenter.
– Det er utelukkende positivt å satse på jentefotball, både miljø-, helse- og fotballmessig. Gutter og jenter får på denne måten en ny arena å treffes på. Vi ser at de på tvers av klasser og skoler treffes på fritiden for å spille, sier Olafsen.
Større fokus
Klubben jobber aktivt for å holde interessen oppe hos jentene. Dette gjør de blant annet gjennom å arrangere egne jentedager.
– Vi hadde i høst en dag kun for jentene hvor Melissa Wik, en kjent fotballspiller, kom for å holde treningsøkt og inspirasjonsforedrag for jentene. Det var veldig vellykket. I tillegg er det hvert år en ren jentesamling i Sørlandshallen. Både forbund og krets har fokus på å få jentefotballen opp, forteller Olafsen. Han er leder for Søgne Fotballklubbs alternativ til SFO, som de kaller FFO (Fotballfritidsordning). Også her har de prøvd å øke antallet jenter.
Tok grep
– Vi prøvde å gjøre et grep i høst. Vi hadde bare to jenter, og de ønsket flere jenter å spille med. Derfor la vi inn et spesialtilbud med halv pris oktober, november og desember for jenter på FFO. Vi fikk ei jente på 14 år som er aktiv i klubben til å trene dem, og da fikk vi en økning til åtte jenter. Nå har det dessverre vært litt frafall igjen og vi er nede i seks jenter. Men vi håper å få opp antallet. Det er veldig viktig for klubben at vi har et godt tilbud også til jentene, avslutter Olafsen.